Erkki Hüva sära tõi saali rahvast puupüsti täis

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erkki Hüva võttis välja hoolega pakitud kingituse ja andis selle enda selja taga seisvale Jaan-Jürgen Klausile.
Erkki Hüva võttis välja hoolega pakitud kingituse ja andis selle enda selja taga seisvale Jaan-Jürgen Klausile. Foto: Lauri Kulpsoo

Kui otsatu jutu ja kustumatu esinemissooviga laulu- ja pillimees Erkki Hüva astus pühapäeval Genialistide klubis Tartus oma fänkonna ette, oleks dokfilmi esilinastus peaaegu ära jäänud.

Sõprade poolt Erksiks hüütud Hüva astus ekraani ja piripardani kuulajaid-vaatajaid täis saali vahele mikrofoni taha. Ta lubas kõigil pildistada ja filmida ning mobiiltelefonid välja lülitamata jätta.

Seejärel hakkas ta kitarri kammima.

Kitarri kammimine

Kõigepealt kuulas publik tema instrumentaallugusid, millest esimese puhul oli Erkki Hüval abiks ohtralt tarvitatud kamm. Et seejärel esitada laule, palus ta klubi juhatajal Ivar Põllul toppida kitarri juhtme otsik helirežiipuldi teise auku.

Pooletunnise kontserdi tipplaul jutustas krokodill Genast ja sünnipäevast. Kaasa lõid fänkonna hulgas istunud flötist ja käsitrummimees, kes selleks õhtu tähelt kenasti luba küsisid. Sädeleva salliga Erks tegi suuga sekka trombooni häält.

Saal elas instrumentaallugudele ja lauludele nii kõvasti kaasa, et peaaegu oleks ununenud Genialistide klubisse kogunemise teine, ainulaadne põhjus. Nimelt esilinastus Jaan-Jürgen Klausi film «Sinitäheke», mille autor ise määratleb totaaleepiliseks ja südamlikuks dokumentaalunistuseks.

Oma filmis jõuab Klaus legendaarset tartlasest muusikut portreteerides talle nii lähedale, et vaatajal on valus. Avaneb ju «Sinitähekeses» Erkki Hüva aastatepikkune töö – oma ema hooldamine. Paljude naeruturtsatusi ja lõbusaid vahelehüüdeid põhjustanud kaadrite hulgas tekitasid mõned haudvaikust.

Seni parim film

Kui kolmveerand tundi väldanud linateos lõpule jõudis, rõkkas saal aplausist.

Erkki Hüva meelest on «Sinitäheke» Klausi seni parim film. Autor lubas seda järgmine kord näidata millalgi Tallinnas Von Krahlis.

Tartlased näevad seda oma kodulinnas kui mitte varem, siis emadepäeval.

Genialistide klubis

• Tartu kesklinnas remonti ootavas Lutsu teatrimajas (Lutsu 2) tegutseb septembri algusest Ivar Põllu juhtimisel Genialistide klubi.

• Sel nädalal on Genialistide klubis kavas Tartu Üliõpilasteatri «Sortsid» (esietendus 14. detsembril ja etendus 16. detsembril kl 19), haritlastest diskorite õhtu «Akadeemikute valik 3» (15. detsembril kl 20) ja ansambli Külm Mai kontsert (16. detsembril kl 22).

• Erkki Hüva loomingut saab kuulata CD-lt «Varjust rambini».

• Jaan-Jürgen Klausi filme saab laenutada Tartu linnaraamatukogust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles