Pühajärv soosib armastust

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Pühajärve armastuses» mängivad Marika Barabanštšikova (vasakult, Vanemuine), Piret Laurimaa (End­la) ja Aarne Soro (Ugala). Eilses proovis olid neil seljas igapäevased rõivad.
«Pühajärve armastuses» mängivad Marika Barabanštšikova (vasakult, Vanemuine), Piret Laurimaa (End­la) ja Aarne Soro (Ugala). Eilses proovis olid neil seljas igapäevased rõivad. Foto: Kristjan Teedema

Vanemuise peatne draamajuht Tiit Palu toob vaatajate ette suvelavastuse sellest, kuidas avaldada armastust. Sadu vibukütte ja hobuseid mängus ei ole, on vaid kolm lavastaja hinnangul väga head näitlejat.

Mängivad Marika Bara­banšt­šikova, Piret Laurimaa ja Aarne Soro. Nad on erinevatest teatritest ning Barabanštšikova sõnul ei ole varem ühel laval kolmekesi koos mänginud.

Mõniteist minutit enne eilehommikust proovi tuhmistasid Laurimaa ja Barabanštšikova mingi vedelikuga üleliia kiiskavaid valgeid kingi. Soro istus puupakul ja luges pominal tekstiraamatut.

Lavastaja Tiit Palu sõnul on «Pühajärve armastus» kerge, impressionistlike varjunditega suvedraama. Selle aluseks on Friedebert Tuglase romaan «Felix Ormusson» ning novellid «Pühajärv» ja «Suveöö armastus».

Lavastaja rääkis, et Tuglas suvitas esimest korda Pühajärve ääres 1904. aastal, kui ta oli 18-aastane. Ta alustas siis «Pühajärve» ja mõne teise novelli kirjutamist.

Pärast Pariisis ja mujal kodunt eemal elades valmis Tuglasel «Felix Ormusson», kus ta kasutas «Pühajärve» tollal veel ilmumata katkeid.

Tuglas on Pühajärve ääres suvitanud hiljemgi – Nüpli küla Saare talus koos teiste Siuru rühmituse kirjanikega 1920. aastatel. Tolle taluni on lavastuse «Pühajärve armastus» mängupaigast Tiit Palu teada linnulennult kilomeeter.

Felix Ormusson (Aarne So­ro) on saabunud Euroopa südamest suvitama oma kodumaale, endise koolivenna tallu järve kaldal. Felix tutvub samas talus suvitavate linlastest õdede Helene (Marika Bara­banšt­šikova) ja Marioniga (Piret Laurimaa), keda ta asub võluma ja võrgutama. Taustaks on vestlused elu ja looduse üle.

Lavastus algab paadisõiduga, kusjuures mõla on pihus õdedel. «Felix ei tee füüsilist tööd,» kommenteeris Lauri­maa.

«Pühajärve armastuse» toob Poslovitsa rannas vaatajate ette Emajõe Suveteatrist pungunud Otepää Suveteater. Esietendus on 11. juulil kell 20. Eelmisel suvel mängiti sealsamas «Pühajärve sõda ja rahu».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles