Maalihe mattis Taevaskojas iidse Emalätte

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Põlvamaal Taevaskojas möllas eile paduvihm ja kõva tuul. Põlispuud langesid Ahja jõe ja terve Lõuna-Eesti ühele tuntumale vaatamisväärsusele, Emalättele, mistõttu on päris suur osa liivakoopast kokku varisenud.

Väiksemaid varinguid on koopa esimeses osas ette tulnud varemgi, kuid seekordne on üks tõsisemaid, kinnitas riigimetsa majandamise keskuse pressiesindaja Mari-Liis Kitter. Koopale, kust pulbitseb välja suur allikas, on peale kukkunud võimsad puud.

Koopa edasist saatust arutab nüüd keskkonnaamet, kuid tõenäoliselt ei hakka inimkäsi vana liivakivi kuidagi vormima. RMK eemaldas täna matkarajalt puud, et inimesed saaksid seal liikuda.

RMK loodushoiuosakonna Lõuna-Eesti piirkonna juhataja Tarmo Denks kinnitas Postimehele, et varing leidis aset neljapäeva õhtul kella 21 ja 22 vahel. Taevaskojas möllas äikesetorm ning ilmselt mõjus suur tuul põlispuudele selliselt, et tekkis maalihe.

«Koopa olukord pole esialgu teada, sest kõik on maetud pehme liiva alla,» rääkis Denks. Tema sõnul kohtuvad RMK esindajad esmaspäeval keskkonnaametiga, et arutada koopa edasist saatust. Samas avaldas ta arvamust, et suuremaid väljakaevamisi allika juures ilmselt ei tule, sest pühapaigas pole kombeks raske tehnikaga töötada.

Lootused on praegu Emalätte allikal, et selle vood kannaksid liiva tasapisi ära. Praegu vesi Denksi kinnitusel küll vuliseb, kuid kuna ümbruskond on üsna segamini pööratud, pole isegi näha, kust vesi voolab.

Emalätte allikas koos koopaga asub Taevaskoja väiksema liivapaljandi kõrval. Selle suudmeosa oli varem kaheksa meetrit lai ja enam kui kaks meetrit kõrge. Koobas oli umbes 14 meetrit sügav. Allika vesi on puhas ja jahe ning pea kõik mööduvad matkajad rüüpavad sellest kosutava sõõmu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles