Viimane emakeelne liivlane lahkus jäädavalt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kanadas suri 2. juunil viimane liivi keelt emakeelena rääkinud inimene, liivi keelejuht ja luuletaja Grizelda Kristiņ, teatatab MTÜ Fenno-Ugria.

Liivi keele ja kultuuri uurija Valt Ernštreiti vahendatud kurvas uudises on kirjas, et 103-aastasena surnud Grizelda Kristiņ (sündides Bertholde) nägi ilmavalgust 19. märtsil 1910 Kuramaa põhjarannikul Vaide külas liivikeelses talus, kus talle õpetasid liivi keelt vanemad.

Enne Teist maailmasõda elas Kristiņ Riias, kus töötas sööklas ja sööklaid kontrollivas asutuses. Sõja ajal siirdus ta koos abikaasaga Rootsi ja sealt hiljem Kanadasse. Viimati elas ta Ontario provintsis Saulaines lätlaste kogukonnas.

Kristiņiga kohtunud Ernštreiti sõnul säilitas ta kõrgest vanusest ja aastakümneid võõral maal elamisest hoolimata oma emakeele. Viis aastat tagasi ilmus CD «Līvõ kel», mis on jäädvustanud teda lugemas samanimelise liivi keele õpiku peatükke.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles