Kevad tõi kaasa uue kunstifestivali

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teiste hulgas värvis Vanemuise ülemises parklas pinke festivali Tartu Art Week peakorraldaja Karl Kristian Kits (21, vasakul). Tulemus jääb Tartu tänavaile kõigile soovijaile tarvitada.
Teiste hulgas värvis Vanemuise ülemises parklas pinke festivali Tartu Art Week peakorraldaja Karl Kristian Kits (21, vasakul). Tulemus jääb Tartu tänavaile kõigile soovijaile tarvitada. Foto: Kristjan Teedema

Kunstifestival ei nõua hunnikute viisi raha ja arvukat korraldustoimkonda. Eelkõige on tarvis häid ideid ja tarmukat pealehakkamist, nagu näitas ka eile lõppenud Tartu Art Week.

Tartu Art Week tuli eelmise nädala viiel päeval tartlaste ja meie linna külaliste ette esimest korda. Selle algataja on Estonian Business Schooli tartlasest tudeng Karl Kristian Kits ja vabatahtlikeks abilisteks tema head sõbrad-tuttavad. «Noortel on väga häid ideid, miks mitte neid teistele näha tuua,» ütles ta.

Seda kõneldes oli tal käsil pinkide katmine rõõmsate värvidega. Selleks oli ta kutsunud appi mitme kooli õpilasi.

Noormees on kultuuriürituste korraldamiseks asutanud osaühingu Vebotsioon, mille nimi tuleneb sõnadest vabadus ja emotsioon. «Siin on samuti aluseks need kaks sõna – vabadus värvida pingid just selliseks, nagu värvijad soovivad, ja tulemus ei saa külmaks jätta kedagi,» lisas ta.

Kui tosin pinki värvitud ja värv kuivanud, viidi need mitmele poole linna haljasaladele ja tänavatele, et möödujad saaksid jalga puhata.

Pingiaktsioonile lisaks tõi Tartu Art Week vaadata Eesti ja Moskva eri põlvkondade graafikadisainerite näituse, kuraatoriks Marko Kekishev. See oli eilseni vaadata Taskus.

Karl Kristian Kits oli festivalikavasse tõmmanud ka Eesti kunstiakadeemia moedisaini tudengi Kati Stimmeri, paarkümmend tänavamuusikut ja MTÜ Valgusklubi (geriljavalgustust tehti linlaste osalusel).

Samuti pakkus esimene Tartu Art Week võimalust mõne tunni jooksul vaadata pallaslase Elmar Kitse pannood endises Tarva restoranis. «Ta oli minu vanaisa,» märkis festivali peakorraldaja.

Mullu juulis üllatas Karl Kristian Kits tartlasi ja tallinlasi ning nende külalisi suvepaviljoniga, milles ta pakkus koostöös ERMiga näitust Eestile ja eestlastele iseloomulikest asjadest. Teiste hulgas olid väljapanekus rukkilill ja rahvarõivad, kama ja «Teeme ära!» plakat. Näituse koostamisele eelnes põhjalik küsitlus.

Tartu linn tunnustas teda selle eest noorsootöö parimate tänuüritusel detsembris aasta noorte omaalgatuse kategoorias laureaadi tiitliga.

Eks saame näha, kuidas käib Tartu Art Weeki käsi edaspidi. Tänavu ei ole see aga ainuke uus mitut kultuuriala ühendav festival Tartus. Augustis, ent tasapisi, eelüritustega juba varemgi, on tulekul linnafestival UIT.

August viib uitama


Kui kõik läks nii, nagu oli kavandatud, tegid eile hilisõhtul täiesti uue festivali UIT korraldajad Annelinnas koostöös stuudioga Pimik oma esimese installatsiooni. Ühe elumaja valgustatud akendest pidi tekkima sõna UIT.

«Pikk 86 maja elanike kaasabil loome staadionipoolsele majaküljele valguskujundi,» teatas üks korraldajaid Marie Kliiman. «Katsetame, kas muidu anonüümse kortermaja elanikes saab kogukonnakuuluvuse tunnet tekitada ja neid ühel ajal tegutsema suunata.»

Esimest korda toimub interdistsiplinaarne linnafestival UIT Tartus küll alles 15., 16. ja 17. augustil, kuid enne seda on lisaks eileõhtusele aktsioonile oodata ühte ja teist veelgi.

Uudne festival on kavandatud vaatlema keskkonnatundliku kunsti juhatusel Tartu sümbolpaiku ja äärealasid värske pilguga, kaasates selliseidki linlasi, kes naljalt kunstisaalidesse ei jõua. (TPM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles