Tartu saab internetti oma Tartupeedia

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartupeedia avaleht.
Tartupeedia avaleht. Foto: Wikipedia.org

Vikipeedia käivitab 7. veebruarist suurprojekti Tartupeedia, et koguda kokku Emajõelinna ja selle ajalooga seonduv. Linna on plaanis paremini tutvustada eelkõige eestikeelses, kuid ka teistes Vikipeedia versioonides.

Tartu-teema paremaks kajastamiseks veebis korraldab MTÜ Wikimedia Eesti koostöös Tartu linna ja teiste partneritega artikli- ja fotovõistlusi, talguid, koolitusi, fotojahte ja muid avalikke üritusi, kus oodatakse aktiivselt osalema nii tartlasi kui ka teisi Tartu-huvilisi.

«Mis võiks veel ägedam olla kui Tartupeedia?» leidis ettevõtmist põhjendades MTÜ Wikimedia Eesti juhatuse liige Eva Lepik. «Kui meil on Eestis pealinn ja peaga linn, siis praegu on see peaga linn esimene, mis korralikult internetti jõuab - mis on ka igati loomulik.»

Tartupeedia projekt algab vikitalgutega Tartu-teemaliste tuumikartiklite korrastamiseks. 7. veebruaril saab alguse ka 30. septembrini kestev suur Tartu fotovõistlus, mille raames toimub rida väiksemaid võistlusi linna elus oluliste sündmuste teemal. Võistluse parimaist piltidest valmib näitus ja raamat.

Tulevikus on Tartupeedia projektil väljund ka linnaruumis. Põhiartiklite valmides avaneb võimalus paigaldada linna tähelepanuväärsetele objektidele infotahvlid, millel QR-koodid viitavad asjakohastele Vikipeedia artiklitele.

Suurbritannia vikipedistide väljatöötatud QRpedia-nimeline mobiilirakendus võimaldab näidata artikleid iga kasutaja mobiiliseadetele vastavas keeles, mujal maailmas on niisugusi turismiprojekte tehtud Monmouthis ja Gibraltaril. Esimesed QRpedia koodid on juba üleval Eesti Spordimuuseumis.

Tartupeedia portaal asub siin, lähiajal avaneb ka lehekülg http://www.tartupeedia.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles