Ühest kavandist kasvas mitu pilti

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karin Luts alustas eesmärgi poole minekut 1970. aastate teises poo­­les pliiatsiga kavandist, millel on kass ja naine.
Karin Luts alustas eesmärgi poole minekut 1970. aastate teises poo­­les pliiatsiga kavandist, millel on kass ja naine. Foto: Repro

Näituse «Karin Luts. Ühe lehe lugu» teoste üksikasja-liseks silmitsemiseks tuleb varuda piisavalt palju aega. Huvitav on leida tööde erinevusi ja sarnasusi ning selliseid pisiasju nagu nööpnõelad teoste pinnal.

Väljapaneku kuraator on ühtlasi kunstimuuseumi direktor Reet Mark. Ta meenutas, et tosin aastat tagasi jõudis muuseumisse Karin Lutsu (1904–1993) pärandus Stockholmist. «Õigemini osa pärandist, mis koosnes kunstiteostest ja kunstikirjandusest,» täpsustas ta.

Kokku sai muuseum üle 3000 teose, millest suurem osa on kunagise tartlase Karin Lutsu enda looming.

Aastal 2004 valmis näitus. Trükist tuli monograafiline kataloog «Konfliktid ja pihtimused», mis on esimene täies mahus käsitlus Karin Lutsu nii kodus kui ka paguluses valminud loomingust.

Koostajate tööd hinnati Kristjan Raua medali ja Kunstiteadlaste Ühingu aastapreemiaga.

Üheksa aastat hiljem

Reedel avatavas väljapanekus «Karin Luts. Ühe lehe lugu» saab kunstimuuseumi näitusemaja esimesel korrusel tutvuda uue nurga alt tema graafikaloominguga.

«Kuigi nüüdseks üheksa aasta tagusel näitusel oli graafikale pühendatud peaaegu terve korrus, jäi väga palju lehti välja,» märkis Reet Mark. «Kuna kollektsioon tuli muuseumisse kunstniku kodust, olid alles ka kavandid, proovitrükid ja erinevate värvidega katsetused.»

See kõik annab nüüd haruldase võimaluse heita pilk Karin Lutsu loomekööki. Nii näiteks on ühes saalis kaks maali, millel on kujutatud hampelmanni kätega naine. Sealsamas on üle kümne pildi kavandeid ja graafikat, millel on seesama naine koos kassiga.

Kunstniku idee areng

Väljapaneku algne mõte oli kuraatoril näidata vaid paari-kolme graafilist lehte nende mitmetes värvivariantides, kuid valiku tegemisel langes siiski otsus rohkemate lehtede ja kavandite kasuks.

«Nüüd on võimalik näha, kuidas kunstniku idee arenema hakkab, kuidas ta kõigepealt teeb kavandi kalkapaberile, kuidas lisab sinna juurde värvid, kuidas aeg-ajalt loob lausa eraldi kollaažiks kujuneva kunstiteose ja viib selle siis graa­­fikasse,» selgitas Reet Mark.

Mõni üksik maal on väljapanekus seepärast, et maali kavand oli aluseks ka graafilisele lehele.

Näitus «Karin Luts. Ühe lehe lugu» avatakse Tartu kunstimuuseumi viltuses majas raeplatsil 1. veebruaril kell 17. Vaadata saab seda 7. aprillini. Esimese jalutuskäigu näitusesaalides teeb kuraator huvilistega 7. veebruaril kell 17.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles