Mida peab teadma autoga pikemaks reisiks valmistumiseks?

Sisuturundus
, reklaamartiklite toimetaja
Copy
Reisile minnes tuleb valmistuda piltlikult öeldes kõigeks, mistõttu autol peavad kaasas olema vajalikud tööriistad ja loomulikult ka tagavararehv või rehvivahetuskomplekt.
Reisile minnes tuleb valmistuda piltlikult öeldes kõigeks, mistõttu autol peavad kaasas olema vajalikud tööriistad ja loomulikult ka tagavararehv või rehvivahetuskomplekt. Foto: Shutterstock

Suvi on reisimise aeg ning paljud meist võtavad pikema reisi ette just autoga. Millistele pisiasjadele tuleb auto juures tähelepanu osutada, selleks et reisist ei kujuneks pelgalt üks kannatuste rada.

Nõukogude ajal, mil sõideti Ladadega, räägiti väidetavalt tõestisündinud lugu perekonnast, kes sõitis Eestist Krimmi puhkama ja arvestades toonast defitsiiti ning autode kvaliteeti, võttis tagavaraosadena praktiliselt teise auto kaasa. Need ajad on õnneks möödanik, autode kvaliteet on sootuks teine, kuid sellegipoolest tasub enne pikemale reisile minekut visata oma autole põhjalik pilk peale.

Esmalt tuleb kriitiliselt hinnata rehvide olukorda. Kuigi suverehvi jääksügavus peab olema vähemalt 1,6 millimeetrit, soovitatakse turvalise sõidu huvides 3-4 mm mustri sügavust ning enesestmõistetavalt on mõistlikum pikem reis ette võtta korralike rehvidega.

Kontrolli jahutus- ja pidurivedeliku taset. Kuigi vajadusel saab neid üsna hõlpsasti lisada, on siiski mõistlikum kõik sellised väikesed, kuid samas olulised hooldustööd kodus ära teha. Kui ees ootab pikem automatk ning autoga pole pikemat aega hoolduses käidud, siis võiks kaaluda lasta mehaanikutel auto üle vaadata. Põhjus on lihtne – kui mingid probleemid peaksid autol välja tulema reisi ajal, siis toob see endaga kaasa nii aja- kui närvikulu, mis võib halvimal juhul rikkuda kogu reisi.

Valmistu hullemaks

Taoline soovitus kõlab koledalt, kuid midagi pole parata, äpardused käivad ikka mööda inimesi, mistõttu valmis tasub olla. Kahjuks on nii, et paljudel meil on autos apteek puhtalt formaalsuse pärast ja keegi pole sinna tõsiselt sisse vaadanud. Aga kindlasti peaks. Tutvu oma autoapteegi sisuga, viska välja aegunud ravimid ning täienda apteeki uutega. Autoapteegis võiksid olla ka tavalised valuvaigistid, mida vajadusel ei pea siis reisil apteekidest otsima.

Vaata üle tagavarerehvi olukord. Harvad pole juhtumid, kus automanik on õndsas teadmatuses selle kohta, et tagavararehv on tühi või suisa katki. Olgem ausad, sellisest rehvist pole vajadusel mingit abi. Paljudel autodel on tagavararehvid asendatud tootja poolt juba rehviparanduskomplektiga, mistõttu tasub pilk ka selle peale visata, kas komplekt on üldse töökorras ja kas oskate seda käsitleda. Stressiolukorras tundmatu seadmega esimest korda tutvuda pole just ehk kõige meeldivam.

Kindlasti tuleb kontrollida ka teiste tööriistade olemasolu autos. Tagavararehvi puhul peavad autos olema rattavõti ja tungraud, sest nende puudusel pole ka tagavararattal mõtet. Samuti peab autos olema pukseerimisköis ja pukseerimisaas. Pukseerimisaasa puhul tasub eelnevalt tutvuda kohaga, kuhu see vajadusel kinnitada. Taolised soovitused võivad tunduda paljudele lapsikud, kuid mööngem, palju me oma autost siis ikka teame.

Tutvu oma kindlustusseltsi poolt pakutud kaitsega. Kõikidel autodel on liikluskindlustus ning paljudel lisaks ka kaskokindlustus. Mida peab aga tegema ja kellega ühendust võtta, kuid satute liiklusõnnetusse välismaal? Ka sellele küsimusele peate vastuse leidma juba enne reisile minekut, sest siis võib piisada kõigest ühest telefonikõnest, teisaldamaks autot töökotta. Jälle lihtne asi, kuid kui seda infot pole, siis on õnnetuse puhul närvi- ja rahakulu garanteeritud.

Mugavuspakett ei tee paha

Sõiduautoga reisile minnes ei saa nautida neid mugavusi, mida pakub matkaauto, kuid ka sõiduauto puhul saab väga lihtsa vaevaga muuta oma reisi mõnusamaks. Kokku käidav laud ja toolid ei võta autos praktiliselt üldse ruumi ning paljud on need suvel autos suisa nö standardvarustuses. Piknikukorv, mida saab täita igas poes, võiks samuti autos kogu aeg kaasas olla. Vabaõhukontserdile minnes saab nii näiteks oma tooli ja piknikukorviga mõnusalt kontserdi nautida ja kämpingus ööbides on oma matkamööbliga tunduvalt mõnusam majandada.

Copy
Tagasi üles