Maailmalõpp jäi lõõgastuse varju

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ööl vastu laupäeva kogunes 400 teadlast ja nende lähedast Aura veekeskusesse.
Ööl vastu laupäeva kogunes 400 teadlast ja nende lähedast Aura veekeskusesse. Foto: Margus Ansu

Nädala enda haardesse võtnud Teadlaste Öö festivali alateema oli maailmalõpp. Sukelduvate teadlaste öö vastu laupäeva Auras oli maailmalõpust kaugel.

Itku ja hala maailmalõpu üle ei olnud kuulda üheski basseinis ega saunas (naiste sauna eest ei või siinse reportaaži kirjutaja pead anda), samuti banketilaua ümbruses. Populaarteaduslikkust oli see-eest näha ja kuulda siin ja seal. Isegi tikuvõileibade vahel auras garneeringuks lämmastikujää.

Ühtekokku umbes 400 teadlast ja nende sõpra-sugulast jalutasid vesteldes ringi, seljas valge spaamantel. Rõõmus seltskond meenutas antiiksete sümpoosionide toogades teadlasi. Paljud neist surusid vahepeal basseinist iseenda keha jagu vett välja või kümblesid tünnis.

Kärgatus lõhkus lage

Suures basseinis tegi südaööl teatrit Ahhaa trupp, milles peategelasest õngitsejat kehastas Heikki Põldma. Oli kalamehejuttu, tuld, tossu ja pauku. Üks kärgatus vedela lämmastikuga lõhkus veidi basseini ripplage, nii et alla lendas paar kerget plaati. Mis läks valesti? Trupi liikmed Paula Lepind ja Riina Nõupuu selgitasid, et ei läinud midagi valesti, vastupidi – katse tuli ideaalselt välja.

Sealsamas basseinis läks paar tundi hiljem tantsuks. Vesiaeroobika harrastajate hulgas ei olnud vist ühtki habemikku ega kiilaspead (vaatlus ei olnud päris täpne, sest prillid olid osalt udused ja kaetud pritsmetega). Pigem vastupidi, juhendaja käe all tantsisid vees noored naisteadlased.

Festival ja lõõgastus

Basseini serval vaatasid teiste hulgas tantsu ja etendust Eesti Biokeskuse vanemteadur Aare Abroi, kes töisel ajal uurib viiruste peensusi, ning Eesti Maaülikooli maaehituse osakonna laborijuhataja Tiit Tali.

Nende sõnul on Teadlaste Öö festivali peamine otstarve selgitada rahvale lihtsas keeles, millega need teadlased õigupoolest tegelevad. Säärane populariseerimine aitab ka noori teadusse meelitada.

Öötunde Auras oli aga tarvis selleks, et lõõgastuda. «Nii nagu iga teine töö, sisaldab ka teadlase töö suures osas rutiini, ja et sellest välja tulla, on puhkus kindlasti vajalik,» ütles laborijuhataja.

Kokkusaamise kolleegidega vabamas ja tavalisest erinevas keskkonnas tunnistasid vajalikuks nii Tali kui ka Abroi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles