Alar Karis ei välista poliitikasse minekut

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alar Karis.
Alar Karis. Foto: Raigo Pajula / Postimees

Juuni lõpus Tartu Ülikooli rektori ametikohalt lahkunud Alar Karis ei välista poliitikasse siirdumist, kuid kindlasti ei kavatse ta kandideerida mõne erakonna nimekirjas järgmise aasta kohalikel valimistel.

Olete rektoriametist olnud prii juba kaks kuud, kas puhkate veel või olete juba kusagil uues kohas tööl?

Puhanud pole ma üldse ja kui oled seotud paljude asjadega ka väljaspool Eestit, siis paratamatult tuleb tööd teha, sõltumata sellest, milline staatus sul parajasti on.

Millega te siis tegelete?

Kuna olen rektorite nõukogu esimees, siis on vaja rektoritega koostööd teha ja poliitikat kujundada.

Aga ühelegi uuele ametipostile pole teid veel ära võetud?

Eks neid tahtjaid on ikka ja ukse taga on alati järjekord. Aga ilmselt on mulle antud praegu see aeg, kus ma saan otsustada, mida tahan ja mida ei taha teha. Nii nagu Sherlock Holmes kunagi ütles, et mis sõelale jääb, on see õige asi.

Mis valdkonnas te ise eelistaksite jätkata?

Eks lõppkokkuvõttes olen ma ju Tartu Ülikooli professor ja seda positsiooni ei ole ma kuhugi kaotanud ka rektoriameti ajal. Sellest lähtuvalt on mulle ette nähtud kaks vaba semestrit, et ühel või teisel moel ennast uuesti vormi viia. Olgu siis teaduses või õpetamises või miskis muus.    

Ja selle kahe vaba semestri ajal maksab ülikool teile jätkuvalt töötasu?

Nii on töölepingus kirjas. See on juba ammusest ajast nii olnud, et kui rektor ameti maha paneb või ei osutu uuesti valituks, antakse talle aega atra seada. See amet on tõesti selline, kus enda tulevikule ei ole võimalik väga palju mõelda. Pigem tuleb mõelda ikka ülikooli tuleviku peale.

Nii et oma sissetuleku pärast te muretsema et pea, sest ka rektorite nõukogu ametikoht on tasustatav?

Eks ikka. Päris tasuta seda ei tee. Me püüame seda nõukogu ka ümber kujundada. Tahame jõulisemalt kaasa rääkida ning arusaadavalt on positsioon selline, mis eeldab tasustamist.

Kust ja kellelt on teile tööpakkumisi juba tehtud?

Nii Eestist kui ka välismaalt, poliitikutelt kui mittepoliitikutelt. Eks ikka, kui inimene on kusagil laokil, või vähemalt arvatakse nii, siis tuntakse huvi, et mis ta tegema hakkab.

Kas olete mõelnud tõsisemalt poliitikasse minna?

Ma olen öelnud seda, et ma ei välista poliitikat. Aga kindlasti ma ei kandideeri  nendel kohalikel valimistel, mis nüüd tulevad. Poliitikat saab teha väga erineval viisil. Eks haridus- ja teaduspoliitikat olen ma viimased kümme aastat teinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles