Korvpalli Balti liiga võitja selgub ilma Leedu ja Läti tippudeta

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaunase Žalgirise mängijad tänavu Balti liiga tiitlit eest ei heitle.
Kaunase Žalgirise mängijad tänavu Balti liiga tiitlit eest ei heitle. Foto: SCANPIX

Algava hooaja eel tehti korvpalli Balti liiga võistlussüsteemis läbi mitmed muudatused ning tänavu selgitatakse meister ilma Leedu tippude Kaunase Žalgirise ja Vilniuse Lietuvos Rytase ning lätlaste Riia VEFita. Nimetatud kolmik lööb kaasa aga Balti superkarikaturniiril.


Kui varem mängiti Balti liigat kahes divisjonis, siis alates sellest sügisest need liidetakse ning tiitli eest alustab heitlust koguni 21 meeskonda Eestist, Lätist, Leedust ja Kasahstanist. Lõplik osalejate nimekiri selgub 3. septembril. «Suve alguses Eesti klubidega rääkides soovis Balti liigas osaleda kaheksa meeskonda, kuid lõplikult jääb see arv arvatavasti viie kuni seitsme vahele,» sõnas Eesti Korvpalliliidu peasekretär Karel Loide.

Lisaks meeskondade arvu suurenemisele toimusid muutused ka võistlussüsteemis. Nimelt jagatakse 21 meeskonda esmalt kolme seitsmeliikmelisse alagruppi ning niimoodi selgitatakse 16 paremat klubi. Seejärel jagatakse konkurentsi jäänud võistkonnad nelja neljaliikmelisse alagruppi. Iga grupi kaks paremat tagavad pääsme aga veerandfinaalidesse (kõikides play-off’i ringides mängitakse kaks kohtumist – kodus ja võõrsil –, k.a finaalis).

Kuna Žalgiris, Rytas ja VEF põhiturniiril ei osale, siis selgub tänavu meister ilma nendeta. «Enamik klubisid arvas, et tiitel tuleks ka põhihooajal osalejate vahel välja jagada,» põhjendas Loide muudatust.

Päris kõrvale Žalgiris, Rytas ja VEF siiski mängudest ei jää ning nimetatud kolmik võtab kevadel osa Balti superkarikaturniirist, kus lisaks neile osaleb veel Balti liiga võitja. «Ka nemad tahtsid mingil kujul kaasa lüüa ja selleks tehtigi lisaturniir,» täpsustas Loide. «Nende koormus on erinevates liigades osalemisega väga suureks läinud ja seega pole neil võimalik põhihooajal osaleda.»

Samas on õhus veel võimalus, et superikarika peale heitlevad hoopis Balti liiga võitja ning kolme riigi mullused meistrid. «Täpset reglementi pole paberile pandud ning seega on võimalikud mõlemad variandid,» lisas Loide.

Lisaks Balti liiga tiitlile ja Balti superkarikale antakse välja ka Balti karikas, mis mängitakse sarnaselt varasemate aastatega välja enne põhihooaja algust. Praegu on õhus võimalus, et turniiri korraldusõiguse võivad endale saada Rakvere Tarvas või Tartu Rock. See annaks neile automaatselt teatavasti ka osalemisõiguse. «Tean, et nad on selleks soovi avaldanud, kuid midagi konkreetset pole veel paika pandud,» märkis Loide.
Lisaks korraldajatele peaksid turniiril osalema veel kõikide kolme riigi meistrid, kuid lõplikud osavõtjad pole veel selgunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles