Kas küttetorust Anne kanalisse voolanud vesi oli ikka puhas?

Jüri Saar
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Lugeja kirjutab, et torutööde ajal lasti Anne kanalisse suures koguses reovett. Kas sellel murel on alust?


Vastab Tartu Keskkatlamaja juhatuse esimees Leho Lindmaa:

Eedeni juurest Sõpruse sillale suunduval kaugküttetorustikul oli suur leke. Lekkis ka torustik Sõpruse sillal mitmes kohas. Alustasime avariitöödega 13. augustil, loodame lõpetada järgmisel nädalal.

Et sillal olevat torustikku remontida, tuli see tühjendada, lahti lõigata ja osaliselt välja vahetada. Ka oli vaja seda tõsta, et remontida liugtoed, mis toetuvad silla konstruktsioonile.

Torustik tühjenes sillalt Eedeni poole. Soojuskandjat ehk keemiliselt töödeldud ja desaereeritud vett, kuhu lekete kergemaks avastamiseks on lisatud rohelist värvainet, sattus kindlasti ka kanalisse ja Emajõkke. Sellest pole probleemi, teist tühjendamise võimalust polegi ette nähtud. Kui rohekat vett on näha kusagil kontrollkaevudes või looduses ja soojustorustik on lähedal, siis võib olla torustiku lekkekoht läheduses.

Värvainet lisati 2011. aasta hilissügisel, selle sisaldus vees ajapikku väheneb, praeguseks on alles jäänud kollakasrohekas toon.

Värvaine on täiesti ohutu, seda kasutatakse ka geoloogias maa-aluste jõgede ja põhjavee liikumise uurimiseks. Samuti kosmeetikatööstuses, näiteks šampoonidele ilusa rohelise värvi andmiseks.

 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles