Tartu poiss pürib Prantsuse meistriks

Anna Ploompuu
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsusmaal elav noor judoka Andres Kljujev on uhke oma Eesti päritolu üle ja näitab nii J. C. Saverne’i sini-must-valget klubisärki kui seal all peituvat Estonia kirjaga T-särki.
Prantsusmaal elav noor judoka Andres Kljujev on uhke oma Eesti päritolu üle ja näitab nii J. C. Saverne’i sini-must-valget klubisärki kui seal all peituvat Estonia kirjaga T-särki. Foto: Kristjan Teedema

Tartust pärit judomaadleja Andres Kljujev sai veebruaris Prantsuse meistrivõistlustel judos kuni 90 kg kadettide kategoorias viienda koha. Kuigi see on noore judoka seni suurim saavutus spordis, ulatuvad tema sihid palju kõrgemale.

«Esialgu tahaksin saada Prantsuse meistriks,» sõnas vaid 15-aastane Andres Kljujev tagasihoidlikul moel ega välistanud võimalust osaleda kaheksa aasta pärast olümpiamängudel.

Kas Eesti või Prantsusmaa riigilipu all, jäävad nii judoka kui tema vanaema Svetlana Titova, isa Vitali Kljujev ja ema Anželika Titova vastuse võlgu.

Eestikeelne kalender  

Prantsusmaale siirdus pere üheksa aastat tagasi Vitali Kljujevi tööasjade pärast ning elukohavahetus tasus pere sõnul igati ära. Perekond lausus justkui ühest suust, et Eestisse tagasitulek ei ole võimalik enne, kui lapsed kooli ära lõpetavad ja hariduse saavad.

«Praegu on selline seis, et Andres ei saa ei eesti ega vene kooli – keeleprobleemi pärast,» täpsustas Svetlana Titova. Noormees, kes pea kümme aastat tagasi Triinu ja Taavi lasteaias Tartus rääkis ja laulis ilusas eesti keeles, kõneleb nüüd prantsuse aktsendiga rikastatud vene keeles ning teab ainult paari eestikeelset sõna.

«Tere, tule siia, üks, kaks, kolm, esmaspäev, teisipäev, kolmapäev,» loetles Andres.
Nädalapäevi teab noormees just seetõttu, et vanaema saadab igal aastal perele eestikeelse kalendri.

Perepea Vitali Kljujev lisas, et on igati loomulik, kui noormees eesti keelt ei oska. Nimelt pole Andres Kljujev pärast elukohavahetust Eestis käinud ning Prantsusmaal on eesti keele praktika pea võimatu, ka noore judoka peres suheldakse omavahel vene keeles.

Teisalt rõhutab noormees igal võimalusel oma Eesti päritolu, olgu tegemist prantsuse ajalehtedele antud intervjuudega või siis sõprade manitsemisega kesiste geograafiateadmiste pärast. Näiteks on ette tulnud hetki, mil ta on pidanud selgitama, et Eesti tõepoolest ei asu Serbia naabruses.

Unistus advokaadiametist

«Kõige kihvtim oli, kui ta sai Prantsuse klubi kostüümi, mis on sini-must-valge,» sõnas Vitali Kljujev. Lisaks leidub noormehe garderoobis särke, millel seisab suurelt kiri Estonia. «Ta on ikka väga uhke, et on Eestist ja saavutab niisuguseid asju,» sõnas Vitali Kljujev.

Tulevikus näeb Andres end eduka judomaadlejana ning soovib õppida advokaadiametit, paraku Eestiga noormees end siduda ei plaani. «Elada Eestis? Tulla siia turistina kuuks ajaks või paariks nädalaks – jah. Võibolla võistlustelegi, kui kutsutakse, aga elama ... Mida siin teha?» sõnas ta.

Küsimus, kuidas Andresele Eesti tüdrukud meeldivad, paneb noore judoka punastama ning vanaema päästab ta kentsakast olukorrast: «Ei ole veel armunud noormees, sport on senimaani kõige tähtsam.»

Andres Kljujev on judot harrastanud juba kaheksa aastat ning noppinud võistlustelt 28 medalit ja ühe karika. Kõige erilisemaks medaliks peavad vanemad ja Andres ise mehelikkuse medalit, mis anti noormehele elupäästmise eest.

«Andres oli siis vaid 12-aastane ja üks nelja-aastane poiss kukkus külma vette. Andres ujus talle järele ja tõi ta veest välja,» kirjeldas perepea Vitali Kljujev, kuidas noormees teenis Prantsuse riigilt mehelikkuse medali ja rahalise autasu.

Poisi sugulased on noorsportlase üle väga uhked, kuna noormees on lisaks tublidele sporditulemustele ka eeskujulik õppur.

Andres Kljujevi edu saladus peitub suures pealehakkamis-innus. «Teda ei ole vaja sundida midagi tegema, ta ise teeb ja õpib,» sõnas perepea Vitali Kljujev.

Anna Põld on Tartu Postimehe suvereporter.

Andres Kljujev

• Sündinud 1997 Tartus.

• Kategooria: kadett (14–16-aastased), kuni 90 kg.

• Klubi: J. C. Saverne, Prantsusmaa (liitunud 2006).

• Parim saavutus: 5. koht Prantsuse meistrivõistlustel judos.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles