Pauluse kiriku suur remont jätkub

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Pauluse kirik.
Tartu Pauluse kirik. Foto: Sille Annuk

Kui kõik kulgeb kavakohaselt, kuulutab sihtasutus Tartu Pauluse Kirik sel nädalal välja riigihanke, mille võitja paneb kolme aasta pärast punkti kiriku taastamisele.

«Nüüd saame lõpuks kiriku korda,» rõõmustas sihtasutuse Tartu Pauluse Kirik juhataja asetäitja Helen Jors.

Ehitajad võtavad käsile suurema osa kirikust ehk saali, fassaadi, katuse ja torni, lõpuks tehakse kiriku ümber ilus haljastus ning korralik parkla.

«Töid alustatakse suurest kirikusaalist, kuhu pärast remonti mahub veidi rohkem kui tuhat inimest,» rääkis Helen Jors. Üks aeganõudvaim ettevõtmine on oreli ehitus, millega saab alustada saali valmimise järel, et orelit ehitustolmuga mitte kahjustada.

Pauluse kiriku taastamise lõpetamiseks kulub ligi 4,9 miljonit eurot. Sellest peaaegu 3,2 miljonit eurot tuleb Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) kaudu Euroopa Regionaalarengu Fondi piirkondade konkurentsivõime tugevdamise meetmest. Ülejäänud vajaliku raha, kokku 1,7 miljonit eurot, panustavad riik, Tartu linn ja Pauluse kogudus.

Peale Pauluse kiriku sai samast meetmest 3,2 miljonit eurot Tallinnas tegutsev avastuskeskus Energia ja 570 000 eurot Tartu tähetorni projekt.

Pauluse kiriku taastamise projekteerijad on Soome arhitektid Merja Nie­minen, Kari Järvinen ja sisekujundaja Marku Nors. Eriosadega tegeleb Soome inseneribüroo Maaskola, akustika eest vastutab Soome firma Akukon.

Aeganõudev töö
• Pauluse kiriku taastamiseks korraldati ideevõistlus 2006. aastal.
• Ehitustööd algasid 2008. aasta sügisel kiriku vundamendi toestamise ja põhjaliku remontimisega. 2010. aasta lõpuks lõppes tiibhoone remont, tänavu augustis valmivad keldris tuhaurnide hoidmiseks kolumbaarium, krüpt ja nende abiruumid.
• Renoveerimine peab olema lõppenud augustiks 2015.
Allikas: SA Tartu Pauluse Kirik

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles