Peipsilased saavad Euroopas kallist koolitust

Nils Niitra
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peipsi Kalanduspiirkonna Arendajate Kogu juht Urmas Pirk leiab, et kallitel koolitusreisidel on mõndagi õpitud ja huvitavat nähtud.
Peipsi Kalanduspiirkonna Arendajate Kogu juht Urmas Pirk leiab, et kallitel koolitusreisidel on mõndagi õpitud ja huvitavat nähtud. Foto: Raivo Tasso / Maaleht

Kalandusbürokraadid saavad PRIA-lt hiigelsummasid koolitusteks Euroopas, viimati Šveitsis.
 

Urmas Pirgi juhitav Peipsi Kalanduspiirkonna Arendajate Kogu andis sama mehe juhitavale Peipsi Alamvesikonna Kalurite Liidule üle 27 000 euro, et vallavanemad ja kalandusärimehed saaks minna end Šveitsi koolitama.

Ehkki seekord võeti sihikule Šveitsi sisevete kalanduse võlud, on Peipsi Alamvesikonna Kalurite Liit teinud PRIA toetusi jagava Peipsi Kalanduspiirkonna Arendajate kogu kulul koolitusreise ka teada-tuntud mereriikidesse, olgu see siis Kreeka, Hispaania, Saksamaa, Holland, Iirimaa või Rootsi ja Taani.

2009. aastal toimunud Kreeka-sõit läks maksma 23 000 eurot, 2010. aasta koolitus Iirimaale 28 000 eurot ja mullune Rootsi-Taani-reis 27 000 eurot.

Mitmel Šveitsi järvel

Ainuüksi Kreeka, Iirimaa, Taani-Rootsi ja Šveits võtsid Euroopa maksumaksja taskust vanas rahas 1,7 miljonit krooni. Sestap tekibki küsimus, kas see kulu on võrreldav kasuga kalanduse arengule Peipsi piirkonnas.
Ehkki kalanduspiirkonna kogu oli vaid raha jagaja, imes vastne koolitus selle Jõgevamaal Kasepääl asuva kontori inimestest nii tühjaks, et kodulehele ilmus lakooniline kiri «Kontor suletud 11.–19.06.2012». Koolituse sihtpunkti kodulehekülg ei täpsusta.

Šveits on teatavasti üks väheseid Euroopa mereta siseriike, mis ei kuulu isegi mitte Euroo­pa Liitu. Samas on ka Peipsi kalurid omamoodi sisemaalased. Teisalt on Šveitsi suurima, Genfi järve pindala vaid 580 ruutkilomeetrit võrreldes Peipsi 2611 ruutkilomeetriga.

Reedel teatas Peipsi Kalanduspiirkonna Arendajate Kogu juhatuse esimees Pirk Šveitsist, et äsja käidi kalandusega tutvumas Zürichi järvel. «Seal on 160 kalurit, 80 kalurit kummalgi pool, käisime vaatamas kutselist kalapüüki,» selgitas ta. Zürichi järve pindala on aga vaid 89 ruutkilomeetrit.

Pirgi kinnitusel on reisieelarve tõesti üle 27 000 euro, aga kaasas on ka palju rahvast. Ehkki kalanduspiirkonna arendajate kogu internetis leiduvates protokollides käib jutt 25 inimesest, on tema jutu järgi kohal 36 inimest koos bussijuhtidega.

«Sellest koolitusreisist on kindlasti kasu,» lisas Pirk. «Oleme alati igal pool midagi õppinud ja huvitavat näinud.»

Euroopa Liidu kalanduse LEADER-meetme raames on antud raha jagamise otsustus­õigus kohalikule tasandile ja Peipsi Kalanduspiirkonna Arendajate Kogu on Eestis üks kaheksast säärasest. Ehkki raha tuleb siiski PRIA-lt ehk kaudselt Euroopa Liidu maksumaksjatelt, otsustab seesama kalanduse LEADER-seltskond.

Ehkki reise korraldavad ka ülejäänud seitse raha jagamisega tegelevat kalurite organisatsiooni, viitavad PRIA andmed sellele, et vähegi võrreldaval määral pole reisitud.

Juba mitu aastat tagasi rääkis arendajate kogu juht Pirk ajakirjanduses sellest, kuidas hakatakse arendama tarbijaile suunatud veebiportaali, kust inimesed saavad infot kalaostuvõimaluste kohta. Säärast portaali pole tekkinud siiani.

Pirgi sõnul pole selliseks tegevuseks raha. «Meil endal selleks raha peaaegu pole, seda on väga vähe. Meie summad on väga pisikesed,» rääkis ta.

Vastasrinna etteheited

Tõsi on see, et tüli lõõmab arendajate kogus juba pikemat aega ja rahulolematuid ei leidu mitte üksnes selle paarisaja liikme, vaid ka juhatuse liikmete hulgas. Üks säärastest on ka Paul Kärberg ehk nn Peipsi kuningas. Hiljaaegu avalikustas Eesti Ekspress tema väidetavad jõuvõtted inimeste värbamisel Isamaa ja Res Publica Liitu (IRL). Allikate kinnitusel võis see olla üks vaatustest peip­silaste võimumängudes.

«Selle lombi ääres inglikesi pole,» lausus üks sõltumatu allikas. «PRIA tähelepanu on kogus juhtuvale korduvalt juhitud, aga sellest pole absoluutselt midagi kasu. Öeldakse, et see on LEADERi programm ja kui kohalik LEADER on nii otsustanud, siis ei näe nemad põhjust keelduda.»

Allika kinnitusel lähevad Peipsi Kalanduspiirkonna Arendajate Kogu ülalpidamiseks märkimisväärsed summad – selle aasta eelarve on ligi 69 000 eurot ja personalikulud võtavad summast tervelt 45 000 eurot. PRIA on eraldanud kogule tegevuskuludeks 2007. aastast kokku 243 000 eurot Euroopa kalandusfondi raha.

Tõenäoliselt polekski seekordne Šveitsi-reis avalikuks tulnud, kui Zürichi järvel kalastaksid koos teistega sõbralikult ka Kärberg ja teine opositsiooni sattunud juhatuse liige Priit Saksing.

Mullu Keskerakonna IRLi vastu vahetanud Saksing on isegi varem mõnedel väliskoolitustel käinud ning tema kinnitab, et vaba aega kõrtside ja muu tarbeks oli laialt. «Olen küll ise juhatuse liige, aga juhatus ei ole seda Šveitsi-reisi arutanud,» lausus mees. «Mina ei tea reisi üksikasjadest midagi. Seaduse järgi peaks juhatus vormistama juhatuse esimehele ja tegevjuhile komandeeringu, aga mind ei informeeritud.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles