Karksi kandis nähti roosapelikani

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Roosapelikani nähti täna mitmel pool Karksi vallas. Ühel põllul jäi ta toonekurgede keskele magama, kuid virgus inimese lähenedes ning lendas minema.
Roosapelikani nähti täna mitmel pool Karksi vallas. Ühel põllul jäi ta toonekurgede keskele magama, kuid virgus inimese lähenedes ning lendas minema. Foto: Margus Ots

Täna nähti Karksi kandis vaid haruharva siia maile sattuvat sulelist - roosapelikani. Lindu esmalt näinud inimeste sõnul maandus pelikan otse toonekurepesa otsa.

Linnuharulduste komisjoni esimehe Margus Otsa kinnitusel on tegu arvatavalt sama linnuga, keda nähti mõne aja eest Lätis. Lindu nägid ka mitmed teised vaatlejad ning lähematel päevadel seisab linnutundjatel ees arutelu, kas pildil olev pelikan on looduslikku päritolu või on ta mõnest loomaiast põgenenud. See, et lind pole rõngastatud, viitab pigem tema looduslikule päritolule.

Roosapelikani on Eestis nähtud mõnel korral ka 1950.-1960. aastail. Tänane vaatlus on läbi aegade neljas ning vähemalt 40 aastat pole see suleline teadaolevalt meie maale sattunud.

Ornitoloogidel õnnestus lind üles leida ühel küntud põllul Karksi-Nuia ja Abja-Paluoja vahel. Seal ta magas toonekurgede vahel. Õhtuhämaruses tõusis ta lendu ning maandus läheduses ühe kõrgema puu otsa, kus ta jäi uuesti magama.

Pelikan ehk roosapelikan (Pelecanus onocrotalus) on pelikanlaste sugukonda kuuluv lind.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles