Kohus käskis netipetturil raha tagastada

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eurod
Eurod Foto: SCANPIX

Teisipäeval karistas Tartu maakohus noort naist tingimisi vangistusega selle eest, et ta oli võtnud internetis asju müües küll inimestelt raha, kuid jätnud kauba ostjatele saatmata.

Otsusest nähtub, et kohus tunnistas kokkuleppemenetlusega korduvas kelmuses süüdi 24-aastase Sigrit Laiuste ning karistas teda ühe aasta ja kahe kuu pikkuse tingimisi vangistusega. Karistus jääb täies mahus täide viimata, kui süüdimõistetu ei pane pooleteise aasta pikkuse katseaja jooksul toime uut kuritegu ning täidab kriminaalhooldaja nõudeid.

Süüdistuse kohaselt avaldas Laiuste mullu suvel ja sügisel kuulutusi, kus pakkus müüa erisuguseid esemeid. Naine avaldas, et soovib müüa lasteriideid, sülearvutit ja videokaamerat, märkis kriminaalmenetlust juhtinud Lõuna ringkonnaprokuratuuri prokuröri abi Jüri Vissak.

Kohtueelse menetluse käigus selgus, et Laiuste pettis raha välja neljalt inimeselt, lisas Vissak. «Potentsiaalne ostja kandis talle raha üle, kuid kaupa kätte ei saanud,» selgitas Vissak kuriteoviisi.

Oma tegevusega tekitas naine kannatanutele kahju ühtekokku peaaegu 600 euro eest. Kannatanud esitasid kohtule ka tsiviilhagi ning Laiuste peab kohtuotsuse kohaselt tekitatud kahju hüvitama.
Kõik neli kannatanut kandsid Laiuste pangakontole üle märkimisväärse summa: 64 eurost 263 euroni.

Lisaks mõistis kohus Laiustelt välja 435 eurot sundraha riigituludesse ning kaitsjatasu 38 eurot ja 40 senti.

Pettuse ohvriks langemist saab Vissaku hinnangul vältida, kui ostja ja müüja saavad kaupa ja raha üle andes päriselt kokku. «Kui müüja otsib põhjendusi, miks selline kohtumine ei ole võimalik, või kui pakutava kauba hind on kahtlaselt madal, oleks ostjal mõistlikum tehingust loobuda,» kinnitas prokuröri abi.

Sigrit Laiuste on varem kriminaalkorras karistamata.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles