Helilooja andis teada klaverimeistri eesnimed

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Klaver on valminud Mihkel Aleksander Ossi töökojas Tartu kesklinnas.
Klaver on valminud Mihkel Aleksander Ossi töökojas Tartu kesklinnas. Foto: Sille Annuk

Tartu laulupeomuuseumis jaanuari lõpus esitletud kabinet-tiibklaveri kohta oli teada, et see valmis sajand tagasi M. A. Ossi klaveritöökojas Tartus. Klaverimeistri eesnimed olid teadmata.







Meistri nimedelt kergitas katet teatri- ja muusikamuuseumi muusikaosakonna juhataja, helilooja Alo Põldmäe (63, pildil). Ta oli teabeabi saanud ajalooarhiivi arhivaari Tiiu Oja käest.



Dokumentide järgi omandas Mihkel Aleksander Oss (1867 Tähtvere – 1925 Tartu) aastal 1902 krundi Tartu kesklinnas, Rüütli ja Gildi nurgal. Klaverimeistri pere elas veel aastal 1918 aadressil Rüütli 12, kus praegu tegutsevad antikvariaat, kohvik Catwalk ja restoranklubi Maailm.



Võimalik mängida


Restaureeritud klaveri andis teatri- ja muusikamuuseum eksponaadina hoiule laulupeomuuseumile (Jaama 14), kus seda on lubatud ka mängida. Nii andsidki muusikariista esitlemisel kontserdi Elleri kooli õpilased.



Klaver on aukohal ka täna kell 16 algaval muusikaõhtul «Miina Härma 145». Alates 11. veebruarist saavad õpilased sealsamas auväärse klaveriga saalis osaleda õpitoas, mille keskmes on 140-aastane koorilaul «Mu isamaa, mu õnn ja rõõm» ehk praegune Eesti Vabariigi hümn.



Helilooja fotod


Ossi klaverit esitlenud Alo Põldmäe on Tartus ka täna, kuid mitte muusika, vaid hoopiski fotograafia pärast. Nimelt paneb ta Tartu Ülikooli raamatukogu konverentsisaali galeriis üles ja avab kell 16 oma fotonäituse «Semiootiline Neeruti».



Fotod on tehtud Neeruti mägedes Lääne-Virumaal. Näituse peategelasteks on puud, mis kujutavad tähti A-st Y-ni, numbreid, muusika- ja kirjamärke, müstilisi ja muinasaja sümboleid ja märke.



Väljapaneku enam kui 100 fotot saab vaadata raamatukogus 2. märtsini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles