Ungari täidab Elleri kooli pidunädala

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ungari riigilipp
Ungari riigilipp Foto: Reuters / Scanpix

Elleri muusikakooli seekordne pidunädal toob Tartus kuulajate ette ungari muusikat ning sellega seonduvalt ka kirjandust ja filmi.





Alanud nädalal linastub Elleri kooli saalis ungari kinematografistide tehtud filme, Athena kultuurikeskuses esietendub Imre Kálmáni opereti «Silva» uuslavastus ning Jaani kirikus tuleb maailmaesiettekandele László Darvasi novelli «Maailma nukraim orkester» muusikaline monolavastus.

«Ungari pidunädal pakub põnevat nii üldteadmiste nõutajale, muusikaajaloo huvilisele, filmisõbrale, operetiaustajale kui ka sürriotsijale,» märkis muusikakooli kontserdiosakonna juhataja Merle Kollom.

Kaks lavastust


«Silva» lavastab muusikaõpilaste, kammerorkestri ja klubi Teemant tantsijatega Taisto Noor, kellega teevad seal­­juures koostööd dirigent Endel Nõgene, koreograaf Rufi­­na Noor, kunstnik Liina Pihlak jt.

«Maailma nukraima orkestri» esmaettekandes esitab teksti Hannes Kaljujärv. Muusikaline kujundus ja esitus on Olav Ehala (elektroonilised klahvpillid) ja Lembit Saarsalu (elektroonilised saksofonid) poolt.

Äsja eesti keelde Reet Klettenbergi tõlgitud novellis on juttu väikelinnast, mille linnapea on lubanud, et linn saab oma orkestri.

Lisaks juba nimetatule on kavas loengud, kontserdid ja kaks näitust, kõik koolimajas Lossi 15. Erandiks on tänaõhtune kammerkontsert «Kontrastid» linnamuuseumis, kus esinevad viiuldaja Kadri Sepalaan, klarnetist Tõnu Kalm ja pianist Märten Karm.

Teisipäeval kell 10 peab Elleri saalis avaliku loengu «Ungari: maa, meel ja keel» Tartu Ülikooli ungari keele lektor Viktória Tóth, kes tunnistati möödunud õppeaasta üheks parimaks õppejõuks ülikoolis.

Pidunädala avavad täna hommikul Elleri saalis kooli direktor Kadri Leivategija ja Ungari Instituudi juhataja Gyula David. Kogu kava lõpetab sealsamas saalis 13. veebruari õhtul konkurss, mille osalejad improviseerivad Ferenc Liszti «Armuunelma» teemal.

Pidunädalad

Muusikalisi festivalinädalaid on Elleri kool pakkunud tartlastele ja Tartu külalistele varasemategi veebruaride alguses.

Näiteks mullu tõusis seeläbi esile väikeste rahvaste keel muusikas, 2007 prantsuse muu­­sika ja 2006 Mozarti looming.

Tänavune pidunädalal on ühtlasi avamäng eestikeelse kutselise muusikahariduse juubeli aastale. Nimelt möödub tänavu sügisel 90 aastat ajast, mil Eller kooli praegustes ruumides alustas tegevust Eesti Helikunsti Seltsi Tartu Kõrgem Muusikakool.

Viis päeva muusikat

• Pidunädal algab täna kell 10 Elleri kooli saalis kahe näituse avamisega.
• Opereti «Silva» etendused on 11. ja 12. veebruaril kell 17 ning 13. veebruaril kell 18 Athena kultuurikeskuses.
• Muusikaline monolavastus «Maailma nukraim orkester» esietendub 12. veebruaril kell 21 Jaani kirikus.
• Pidunädala lõpetab Ungari Köögi osalusel 13. veebruaril kell 20 Elleri kooli saalis improvisatsioonivõistlus Ferenc Liszti «Armuunelma» teemal.
Allikas: www.tmk.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles