Loodus­muuseumi teatmik räägib putukaist

Martin Pau
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiil
Kiil Foto: SCANPIX

Tartu Ülikooli loodusmuuseumil valmis neljas huviteatmik, milles Mati Martin tutvustab kiililisi, Veljo Runnel laulvaid putukaid ning Margus Ots tildreid.

Rohkete fotodega kirjatud teatmiku paarikümnelt leheküljelt võib näiteks teada saada, et kuigi rohevööt-kuningkiil võiks elada kahekuuseks, sööb mõni lind ta tõenäoliselt hiljemalt neljateistkümnendaks elupäevaks ära.

Veel võib lugeda, et Eesti 36 laulva putukaliigi seas on 24 liiki tirtslasi, üheksa liiki ritsikaid ja kolm liiki kilklasi ning viimastest kõige kummalisema väljanägemisega kaerasori mitte üksi ei meenuta pisut mutti, vaid ka käitub üsnagi muti moodi.

Tuhanded huvilised

Huviteatmiku toimetaja, Tartu Ülikooli loodusmuuseumi loodushariduse koordineerija Külli Kalamees-Pani selgitas, et teatmiku tegemist toetab Keskkonnainvesteeringute Keskus samast programmist, kust loodusmuuseumi korraldatavaid huvipäevi ja õpperetki.

Nagu mullu, nii on ka tänavu muuseumil plaanis teha 19 huvipäeva ja õpperetke. Mullu osales neil umbes 3000 inimest. Lisaks tubastele üritustele käidi näiteks linnuretkedel Matsalus ja Aardlas, ravimtaimede huvipäeval Karulas, seeneretkel Põlvamaal ja putukaretkel Käreveres.

Juhendajate seas olid ka vastse huviteatmiku autorid Mati Martin, Veljo Runnel ning Margus Ots.

Seened ei mahtunud

Kalamees-Pani sõnul pole loodusmuuseum püüdnud huviteatmiku teemasid õpperetkede ja huvipäevade teemadega kokku ajada, vaid on valinud artiklid, mille valmimise aeg on teatmiku väljaandmisplaaniga klappinud.

«Algselt olid ka seened plaanis, aga kuna putukatest tuli palju pilte ja mõni artikkel tuli väga põhjalik, ei jäänud seentele seekord ruumi,» märkis Kalamees-Pani.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles