Maa-amet alustab aprillis aeropildistamise hooaega

Egeli Raudmäe
, ajakirjanik
Copy
Praeguste plaanide kohaselt aeropildistatakse Tartumaa kevade jooksul.
Praeguste plaanide kohaselt aeropildistatakse Tartumaa kevade jooksul. Foto: Maaamet

Tänavu teeb maa-amet aeromõõdistuslende riigi lõunaosas, Lihula-Vändra-Põltsamaa-Kallaste joonest riigi lõunapiirini jääval alal koos Saaremaa, Muhu, Ruhnu ja Kihnu saartega. Markeeringud paigaldatakse lisaks Eesti lõunapoolsele alale ka Tallinna, Tartu, Pärnu, Kohtla-järve, Jõhvi, Rakvere, Narva ja Narva-Jõesuu linna ning nende lähiümbrusse.

Ameti töötajad alustavad pildistatavatel aladel maastikupunktide markeerimist valgete kileruutudega. Sobivate ilmade kestmisel pildistatakse-laserskannitakse ka Eesti põhjapoolses osas asuvaid väikelinnu ja teisi asulaid hoonete paremate 3D-andmete tootmise eesmärgil.

Markeeringud jäävad mõõdistuslendudel pildile ning neid kasutatakse aerofotode plaaniliseks ja kõrguslikuks sidumiseks maapinnaga.

Markeeringuks on 60 × 60 cm suurused valged kileruudud, mis paigaldatakse maastikule ja on varustatud sildiga «Aeropildistuse maamärk». Markeeringuid on ligi 500. Maa-amet palub neid mitte puutuda ega rikkuda. Maa-amet korjab paigaldatud markeeringud maastikult ära pärast aeropildistamise hooaja lõppemist.

Aeromõõdistuslendudel kogutakse riigile olulisi andmeid, mis võimaldavad ajakohastada Eesti topograafilisi kaarte ning ruumiandmete registrites ja kaarditeenustes sisalduvat teavet. Tänavusel aeropildistamise hooajal toodetud ortofotod jõuavad maa-ameti geoportaali alates sügisest vastavalt projektide valmimisele.

Maa-amet võimaldab kõigil huvilistel tänavusel aeropildistamise hooajal tehtud esmaseid ortofotosid näha juba mõne aja pärast peale ülelende kiirortofoto teenuses. Uued fotod lisanduvad sinna jooksvalt kogu hooaja vältel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles