Kuri tsüklon Birgit tuleb Kagu-Eestist ja levib üle kogu maa

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Keskkonnaagentuuri lennumeteoroloogilise informatsiooni järgi paistis kell 20.05 Sürgavere radarile kole ilm lähenevat Võrule. Paarkümmend minutit varem ulatus selle serv Eesti kagupiirile.
Keskkonnaagentuuri lennumeteoroloogilise informatsiooni järgi paistis kell 20.05 Sürgavere radarile kole ilm lähenevat Võrule. Paarkümmend minutit varem ulatus selle serv Eesti kagupiirile. Foto: Kuvatõmmis

Keskkonnaagentuur andis hoiatuse, et Eesti mandriosas ja saartel on tulekul tugev tuisk, tihe lumesadu ja vali tuul. See kõik teeb liikluse tavatult ohtlikuks. Kurja ilma tulekut saab jälgida keskkonnaagentuuri lennumeteoroloogilise info veebilehele kuvatud Sürgavere radari pildilt.

Selline radaripilt kajastab taevaseid olukordi, mis olid kell 23.20.
Selline radaripilt kajastab taevaseid olukordi, mis olid kell 23.20. Foto: Kuvatõmmis

Ööl vastu esmaspäeva prognoositakse kirdetuult puhanguti 15-21 meetrit sekundis, hommikul ja päeval saartel ja rannikul kuni 26 m/s. Lumesadu ja tuisk levivad Kagu-Eestist hommikuks üle Eesti, päeval sadu tugevneb. Nähtavus on halb. Lund võib lisanduda 10-20 sentimeetrit. Tiheda saju, tugeva tuule ja tuisu tõttu halvenevad liiklustingimused.

Sünoptik Kairo Kiitsaku andmeil on lähenemas tsüklon ehk madalrõhkkond, millele on nimeks antud Birgit. Tund enne südaööd oli tsükloni kese alles Valgevene kohal.

Päästeamet soovitab koju jääda

Päästeamet soovitab hoiduda tormise ilma ajal liiklemisest ning autoga sõitma minna vaid äärmisel vajadusel.

«Hommikul tööle võib-olla veel saate, aga õhtul koju enam ei pruugi, eriti kui tegu on kõrvalteedega,» ütles päästeameti valmisolekutalituse juhataja Leho Lemsalu. «Tihe lumesadu levib üle Eesti ja arvestades, et tuul muudab ilma lõikavalt külmaks, võib autoga lumme kinnijäämine kujutada endast tõsist ohtu elule ja tervisele. Rääkimata sellest, et kasvab oht liiklusõnnetusteks.»

Lumerohkus ja tuuleiilid tähendavad ka seda, et oodata võib elektrikatkestusi – puude oksad muutuvad raskemaks ning puid võib langeda elektriliinidele. Elektri taastumine võib aga katkestuste rohkuse ja teeolude tõttu kauem aega võtta. Seetõttu soovitab Päästeamet vaadata üle kodused toidu- ja joogivarud, laadida telefonid ja akupangad ning tankida auto.

Loetelu kodustest varudest leidub veebilehel olevalmis.ee ning mobiilirakenduses «Ole valmis!». Mõlemas on kirjas ka käitumisjuhised kriisiolukordadeks, mobiilirakendust saab kasutada ka internetiühenduseta. Mobiilirakenduse MARU vahendusel saab teatada elektrikatkestustest ja ka infot nende lahendamisest. Ohu korral elule ja tervisele tuleb helistada hädaabinumbrile 112.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles