VIDEO ⟩ Kuidas maitseb männiokkaleem ja kook, mis tehtud külmavõetud kartuleist?!

Copy

Ülikooli ja Lossi tänava nurgas, otse von Bocki maja seinamaalingu ette on kaetud laud, mille ümber askeldavad Ukraina üliõpilased koos Johan Skytte poliitikauuringute instituudi töötaja Olena Solohubiga. Nad on valmis möödakäijatega rääkima holodomorist ehk suurest näljahädast Ukrainas ning pakkuma toitu, millega inimesed endal kuidagi hinge sees hoida püüdsid.

Potis kaane all aurab tumepruun leem, mis on saadud männiokste ja okaste keetmisest. Kandikul on reas väiksed pätsikesed, valmistatud külma saanud kartulitest ning seemnetest. Leem on ülimalt aromaatne, aga maitseb väga kibedalt. Kartulipätsid on söödavad, aga nende maitset kirjeldada on keeruline.

Olena Solohub tuli Ukrainast Eestisse kuus aastat tagasi, et siin kõrgharidus saada. Nüüd on Eesti ta kodu. Ta osutab laual olevale mustale voldikule pealkirjaga «Uncounted», tõlkes «loendamata», ja oskab kõigest, mis suure näljahäda 90. aastapäeva puudutab, rääkida ka eesti keeles. 

«Need üliõpilased, kes täna siin holodomori ohvreid mälestavad ja on selle laua katnud, on enamasti Johan Skytte poliitikauuringute instituudi tudengid,» ütleb ta.

Holodomor oli nõukogude võimu korraldatud näljahäda, mille tagajärjel hukkus aastatel 1932–1933 neli miljonit ukrainlast. Põllumeestelt võeti relva ähvardusel ära nii saak, kariloomad kui ka seemnevili. Holodomori nimi tuleneb ukrainakeelsest väljendist «näljaga suretama». Ukraina, Eesti ja veel 13 maailma riiki on ametlikult kinnitanud, et peavad holodomori genotsiidiks.

Olena Solohubi ütleb, et nende väljapanekul on paraku väga otsene seos tänasega, mil miljonid ukrainlased püüavad taas ellu jääda Vene raketi- ja suurtükiväe rünnakute all, tihti ilma kütte, vee ja elektri ning söögita.

«Nii nagu pole täpselt teada holodomori ohvrite arv, ei tea me ka, kui paljud inimesed on hukkunud sel aastal Vene vägede piiratud ja okupeeritud linnades nagu Mariupol või Sjevjerodonetsk. Ohvreid pole paraku veel võimalik loendada,» märkis Olena.

Tartu mälestusaktsiooni korraldavad Tartu ülikooli Ukrainast pärit tudengid koos MTÜ-ga Ukraina Maja.

Aktsioon kuulub rahvusvahelisse sarja UNCOUNTED, millega mälestatakse holodomori ja Venemaa okupatsiooni loendamata ohvreid Ukrainas lisaks Eestile veel Kanadas, Suurbritannias, Prantsusmaal, Saksamaal, Austrias, Luksemburgis, Tšehhis ja Soomes.

Väljapanek näljaaja toidust on avatud 26. novembri kuni kella 15ni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles