Kõrgkoolidele teevad muret raha eest lõputöid kirjutavad variautorid

Tuuli Koch
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nelja Eesti kõrgkooli maskotid tudengite meeleavaldusel. Ka paljud üliõpilased kasutavad praegu «maskotte» ehk variautoreid, kes kirjutavad nende eest valmis lõputöö. Ülikoolid peavad seda tõsiseks probleemiks.
Nelja Eesti kõrgkooli maskotid tudengite meeleavaldusel. Ka paljud üliõpilased kasutavad praegu «maskotte» ehk variautoreid, kes kirjutavad nende eest valmis lõputöö. Ülikoolid peavad seda tõsiseks probleemiks. Foto: Toomas Huik

Kevade lähenedes leiab internetist lugematuid pakkumisi variautoritelt, kes on valmis kuni mõnesaja euro eest valmis kirjutama tudengite diplomitöid ja kõikvõimalikke teisi teadustöid. Olukorda peaks veidi ohjama tuleval aastal kõrgkoolidesse jõudev plagiaa­dituvastamise süsteem.


«Mõni päev tagasi jõudis minu, ülikooli rektori postkasti kiri, milles üks ilmselgelt haritud inimene pöördub auväärse Tartu Ülikooli poole ja tunnistab pattu. Ja palub andestust,» kirjutab tänase Postimehe arvamusküljel Tartu Ülikooli rektor Alar Karis.

«Akadeemilise süütundega patune ütleb oma kirjas, et ta oleks vaikinud igavesti, aga nüüd enam ei saavat,» jätkab Karis. «Tehtud patt on kirjas selgelt välja öeldud: «Ma kirjutan töid Tartu Ülikooli tudengitele.»»

Hinnad erinevad

Karis tunnistas, et paraku pole tegemist üksikjuhtumiga, kuna internetis ringi liikudes leiab sealt hulgaliselt abipakkumisi ja appihüüdeid diplomitööde, referaatide, praktikaaruannete ja muude kirjalike tööde osas. Tellida saab näiteks magistritöö energeetikast, aga ka diplomitöö pedagoogikast.

Tõsisemate kirjatööde hinnad ulatavad mitmesaja euroni. Maksumuse määrab töö pikkus, tähtaeg, algmaterjali olemasolu ja ka hinne, mida kõrgkooli lõpetamiseks ostu-müügitehingule läinud tudeng loodab.

Karis leiab, et koolitööde ostmine toob välja massihariduse nõrkuse – õppejõududel ei jätku aega kõikide juhendamiseks ning üliõpilastel ei jätku aega töö kõrvalt esseesid ega magistritöid kirjutada. Ja nii ongi abikäe ulatanud alarahastatud õpetajad, aga ka rahahädas tudengid ise.

Tallinna Üikooli rektor Tiit Land tunnistas, et tegemist on laiema probleemiga, kus ülikoole eristada ei saa. «Probleem on siin inimestes, kes on valmis ostma teiste intellektuaalset omandit ja sellele siis alla kirjutama,» ütles Land. Tal ei meenunud küll ühtegi markantset juhtumit Tallinna Ülikoolist, kuna variautori kasutamist on küllaltki raske kindlaks teha.

«Ülikoolide jaoks on tegemist tõsise probleemiga, mis alandab õpetamise kvaliteeti ja ülikoolide mainet, kuna variautoreid kasutavad tudengid ei saa positiivset hinnet mitte oma teadmiste eest,» tunnistas Land. «Usun, et kõik ülikoolid teadvustavad probleemi tõsidust ja võitlevad plagieerimise vastu.»

Optimistlikum oli Eesti Maaülikooli rektor Mait Klaassen, kes leidis, et probleemi ei maksa ka üle tähtsustada. «Hullupööra pole mõtet närveerida ja mure kaob, kui ülikoolid saavad endale plagiaadituvastamise süsteemi,» ütles Klaassen.

Võimalikud karistused

Postimees uuris haridusministeeriumi kõrghariduse osakonna juhilt Mart Laidmetsalt, mis imerohi plagiaadituvastamise süsteem on. Laidmetsa sõnul on kõrgkoolid ise selle vastu huvi üles näidanud ning raha selle väljatöötamiseks saadi SA-lt Archimedes.

Tuvastamine hakkab välja nägema nii, et kõik ülikoolide lõputööd skaneeritakse ning arvutisüsteem vaatab need läbi ja hindab, kui palju on töödes kattuvusi. Samuti otsib  see sarnasusi internetis leiduvate avalike materjalidega.

Praegu tegeletakse süsteemi testimisega ja töösse peaks see jõudma kõikides ülikoolides juba järgmisel aastal. «See peaks tõstma kvaliteeti ja haridusministeerium toetab selles küsimuses igati ülikoole,» ütles Laidmets.

Samas ei lahenda see variautorite kasutamise probleemi, kuna plagiaadijälgi ei pruugi lõputöös olla ja sadade eurode eest enesele teaduskraadi ostev tudeng suvatseb end töö kaitsmiseks reeglina sisuliste vastuste väärilisse vormi viia.

Alar Karise sõnul peavad ülikoolid alustama variautorit kasutanud üliõpilastele tööde eest pandud hinnete tühistamisega, alustama sisejuurdlusega ja kui on selgunud rikkumiste määr, siis nende üliõpilaste eksmatrikuleerimisega, kes pole oma töid ise kirjutanud.

Värske vestluskatke ühest portaalist

(kirjapilt muutmata)
Palun abi
Tere, otsin pädevat ja konkreetset, kogemustega võimalik, inimest, kes aitaks kirjutada lõputööd. Pakkumised ootan siia, et edaspidi saaks suhelda omavahel.
Ma
ise kirjutanud lõputöö 2006a valdkond: tervishoid, meditsiin, sotsiaaltöö, õppetöö, keskond, jäätmekäitlus, prügimajandus
to Ma
Ole nii kena, palun jäta e-maili aadress ja kus linnas täpsemalt asud? Tänan.
Sven
Olen aidanud koostada mitmeidki lõputöid ning magistritöid. Min­u abi on seisnenud nii allikate leidmises, tekstiosa koostamises kui ka korrektses vormistamises. Seni on kõik need ka kaitstud saanud. Täpsemalt siis, kui mulle privaatselt kirjutad.
......
Viimati krooniajal koostasin ühele bakatöö – tema muidugi uurimuslikus osas andmed ja analüüsi tegi ise, mina selle osa panin loetavasse ja korrektsesse vormi. Lisaks kirjutasin juurde teoreetilise osa. Sai suurepärase hinde selle eest ja maksma läks talle see 18 000 krooni.
Ei usu, et sa sellist suurt summat välja saad käia. Kuigi, eks mingi soperdise saab odavamalt ka praegusel MASU ajal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles