Meeskoor Gaudeamus tähistas asutajadirigendi 100. sünniaastapäeva

Jüri Saar
, arvamustoimetaja
Copy

Meeskoor Gaudeamus kogunes täna laulma Raadi kalmistule dirigent Roland Laasmäe hauale, et märkida nii saja aasta möödumist selle teeneka koorijuhi sünnist.

«Meie iga-aastane kokkusaamine on meeskoor Gaudeamuse asutajadirigendi haual,» ütles  koorijuht Lauri Breede. «Peame meeles teda tema sünnipäeval, mis on 20. augustil. Aga seekord päev varem, 19. augustil, kuna 20. augustil peame sõitma Tallinnasse vaba rahva laulule, et tähistada taasiseseisvumispäeva.»

Roland Laasmäe asutas meeskoor Gaudeamuse 1958. aastal ja ta oli karismaatiline dirigent, kes viis Gadeaumuse 1972. aastal meeskooride tippu, nad laulsid rahvusvahelise konkursil grand prix’ välja, meenutas Breede.

Dirigent Roland Laasmäe
Dirigent Roland Laasmäe Foto: Erakogu

Ta lisas, et Roland Laasmäe tähtsus Tartus on laiem: ta on olnud Elleri muusikakoolis koorijuhtide õpetaja ja tema koolituse alt on tulnud ka selline õpilane nagu Ants Üleoja. «Minugi õpingute algus oli siis, kui Laasmäe veel tegutses,» ütles Breede.

Huvitava detailina märkis Breede, et Laasmäe sõber oli Läti dirigent Paulis Kvelde, kes lõi meeskoori Riiga just samal aastal, kui sündis Tartus Gaudeamus. Läti koori Absolventi ja Gaudeamuse sõprussidemed on sellest ajast püsinud: koos on antud kontserte, tähistatud sünnipäevi ja dirigentide sünnipäevi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles