Reostunud jõe kõrval elavad inimesed: mis saab edasi? (3)

Eili Arula
, ajakirjanik
Copy
Hullem on ehk möödas, arvas kohalik Arbo Koller reedel Lustivere paisjärve kaldalt vette vaadates. Nelja päeva jooksul tõsteti paisjärvest ja Umbusi jõest välja tuhandeid surnud kalu. Ka pidi Koller koristuse käigus ühed kalamehepüksid minema viskama.
Hullem on ehk möödas, arvas kohalik Arbo Koller reedel Lustivere paisjärve kaldalt vette vaadates. Nelja päeva jooksul tõsteti paisjärvest ja Umbusi jõest välja tuhandeid surnud kalu. Ka pidi Koller koristuse käigus ühed kalamehepüksid minema viskama. Foto: Eili Arula

Pea terve eelmine nädal tegelesid vabatahtlikud reostunud Umbusi jõest ja Lustivere paisjärvest hukkunud kalade välja tõstmisega. Kalade kokku kogumise üks eestvedaja Arbo Koller sõnas reede hommikul, et suurem kaos on möödas ning massiliselt kalu enam ei sure.

Lustiveres järve lähistel elav Toivo Tõnson korjas veest reede hommikul veel tosin kala ja nentis, et suurem jagu neist on juba vees lagunema hakanud, seega ühes tükis on neid keeruline kätte saada.

Üle-eelmisel nädalavahetusel Kalana suurfarmist jõkke voolanud silomahla tekitatud reostuse esimesed tagajärjed on küll likvideeritud, kuid kohalikud on endiselt teadmatuses, mis saab edasi. «Millal võime siia ujuma minna? Kas selle veega on ohutu taimi kasta?» küsis Lustivere järve kõrval elav Maidi Mägisoo. «Loodetavasti on proovide vastused lihtsalt leitavad ja arusaadavad,» lisas Mägisoo.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles