Arhitektid viivad oma kunsti laiemasse ringi

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Tuuleveski
Urmas Tuuleveski Foto: Elmo Riig / Sakala

Märtsi esimesel päeval tabab arhitektuuriüldsust erandlik sündmus. Eesti Arhitektuurikeskus on juba veebruarist 2008 korraldanud Tallinnas välkloengute sarja, et kutsuda avalikkust kaasa mõtlema ja arvamust avaldama meid ümbritseva kujundamisel.

Senised 27 üritust, mis on mõneti tekitanud arhitektuuriteemadel ka avalikku arutelu ning levitanud arusaamist, et arhitektuur on meie kõigi asi, on toimunud pealinnas. Järjekordne, 28. välkloeng on esimest korda mujal, ja nimelt Tartus.

Seekord on teemaks «Võlts arhitektuur».

Esinevad matemaatik ja ühiskonnategelane Toomas Kiho, muusik Raho Langsepp, ajaloolane ja poliitik Aadu Must, mõisaspetsialist Urmas Tuuleveski, maastikuarhitekt Anna-Liisa Unt ning kirjanik ja kriitik Berk Vaher.

Tavakohaselt järgneb ka Tartu välkloengule veinikoolitus koos degusteerimisega. Veine tutvustab Bollicine vino­­teek.

Välkloengut juhib 27-aastane arhitekt Tõnis Arjus. Ta on põlistallinlane. Tartusse asus ta ajutiselt elama ja töötama sügisel 2011.

Peale kõige muu näeb Arjus esinejate lühikestest sõnavõttudest arhitektidele kasvavat välja võimalust leida teatud teemadel kergemini selgust.

«Tihti on enda erialale läheneda lihtsam hoopis mingi teise valdkonna kaudu,» ütles arhitektist moderaator. «Võib juhtuda, et tänu sellele saab teema kergemini lahendatud.»

Välkloeng algab homme kell 19 Nooruse galeriis, osavõtt on huvilistele tasuta.

Välkloeng Tartus
• Eesti Arhitektuurikeskuse 28. välkloeng algab 1. märtsil kell 19 Nooruse galeriis (Riia 11).
• Moderaator on arhitekt Tõnis Arjus ja korraldaja maastikuarhitekt Karin Bachmann.
• Eelregistreerituid toob Tallinnast Tartusse ja viib Tallinna tagasi arhitektuuriekspress.
• Välkloengutest annab ülevaate veebisait www.arhitektuurikeskus.ee/category/valkloengud.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles