Uus ajajärk metsamajandamises: chaga istanduste rajamine

Copy
Kasepässik
Kasepässik Foto: Chaga OÜ

Täna on Eestis üle 600 erametsaomaniku, kes on otsustanud oma kasemetsas chaga’t ehk musta pässikut kasvatada. Selle ravimseene kasvatamine on alternatiivne metsamajandamise viis, mis võimaldab teenida tulu metsa maha raiumata. Kaks kohalikku metsaomanikku räägivad, miks nemad on otsustanud enda metsa rajada chaga ehk musta pässiku istandused.

Tarmo Tõntsu: soov oma metsas chaga’t kasvatada ei andnud rahu

Esimest korda luges metsaomanik Tarmo Tõntsu chaga tarbimise ja kasvatamise kohta Ameerika ajakirjandusest. „Alaska poolne kirjandus ongi see, mismoodi ma hakkasin keetma ja kuivatama ja tegema,“ kirjeldab ta.

On üsna ebatõenäoline seda ravimseent metsas kohata, sest hinnanguliselt kasvab looduslikult ainult üks seen 10 000 – 20 000 puu kohta. Enda metsast leitud chaga’st on Tarmo teinud tervist toetavaid jooke juba mitmeid aastaid, kuid kuna saagiga pole priisata, hakkas ta omapead kasvatamist katsetama. „Jõudsin juba ka nii kaugele, et chaga’st endast puurisin välja tüübli moodi asjad, tahtsin hakata neid istutama,“ kirjeldab mees plaane, mis tundusid esmapilgul kavalad. Peagi selgus, et chaga paljundamine nii lihtsalt ei käi. Vaja on eoseid, mida seen hakkab lennutama alles pärast peremeespuu surma.

Ja nõnda leidiski Tarmo tee vajaminevate tüübliteni, mis on juba chaga eostega nakatatud. Tänaseks on metsaomanik pannud enda metsa kasvama 1500 chaga tüüblit, kuid eesmärk on veelgi suurem. „Loodaks mingi 10 000ni jõuda,“ tutvustab Tarmo plaane. Esimese 500 tüübli paigaldas mees iseseisvalt, ülejäänud 1000 paigaldas Tarmo koos lastega: „Kes toksis ja kes vahatas ja kes märgistas.“

„Minu jaoks on mets mingil määral tuluallikas ja huvitav hobi ja töö ka,“ tutvustab Tarmo oma metsa, kus ta igal nädalavahetusel jalutustiiru teeb. Ka kodu asub põhimõtteliselt oma metsa kõrval. „50 meetrit ja olen juba esimeste tüüblite juures. Kõik on kontrolli all,“ selgitab Tarmo.

Foto: Chaga OÜ

Ain Malm: kasepuit kõlbab paberi- või küttepuuks ka pärast chaga eluiga

Chaga kasvatamiseks sobivad 30-35 aastased madala boniteediga kasepuistud, mis metsaomanik Ain Malmi sõnul ei anna kunagi korralikku vineeri või spoonipakku – puistu on paberi või küttepuu mets. Ain, kellel on ligikaudu 100 hektarit metsamaad, kasvatab chaga’t tänaseks 150 kasepuul. Ravimseene kasvatamine võimaldab tal suurendada puude kasvatamisest saadavat tulu juba enne metsa lõppraiet.

Belgia tipplaboris spetsiaalselt ette valmistatud chaga tüüblite paigaldamiseks puuris mees igasse kasepuusse keskmisel 5 istutusauku. Nüüd, ligikaudu aasta hiljem on juba märgata, et kased on tüüblid omaks võtnud. „Nii nagu teooria ütleb – mustad rõngad on juba kujunenud,“ tutvustab Ain. Esimese saagi kolmest saab ta 6-8 aasta pärast, kui toimub esimene korje.

Pärast chaga seene tegevuse lõppu saab kasepuid müüa edasi küttepuuks, ning Aini kinnitab, et materjal kõlbab pärast chaga kasvatamist väga edukalt ka paberi tootmiseks. Ka Chaga OÜ esindaja ja seenekasvatuse projektijuht Silver Laus kinnitab, et kased on hiljem täielikult või osaliselt kasutatavad paberipuiduna, kindlasti ka küttepuiduna: “Kuigi paberipuidu hind lööb hetkel rekordeid, siis musta pässiku hind ja nõudlus annab ikkagist pea kaks korda suurema tulu puu kohta. Puu jääb ka pärast saagi korjamist alles, mida on võimalik enda äranägemist mööda majandada ja lisatulu teenida.”

Ainil on metsaomanikuna hea tunne, kui metsas kasvab midagi, mida saab kasutada tervise hüvanguks. Rahvameditsiinist tuntud mustast pässikust valmistab kohalik Eesti ettevõte Chaga OÜ mitmeid immuunsust toetavaid tooteid. Kuna teadusuuringutes on chaga näidanud tugevat bakterite, seente ja põletikuvastast toimet, valmistavad nad sellest eliksiire.

Foto: Chaga OÜ

Tasuta chaga kasvatuse õppepäevad huvilistele

Nõudlus ravimseent sisaldavate toodete vastu on suur ning seetõttu vajab ka Chaga OÜ eliksiiride tootmiseks Eesti metsaomanike abikäsi, kes on nõus enda metsas chaga’t kasvatama ja saaki ettevõttele edasi müüma.

„Ekspordikasv ja turu ootus eeldab seda, et meil on piisavalt kvaliteetset toorainet, millest eliksiire valmistada. Seetõttu on meie ootus, et aina enam metsaomanikke leiaks tee chaga kasvatuste rajamise juurde,“ kõneleb Silver Laus. Just seetõttu annab Chaga OÜ kõikidele chaga tüüblite ostjatele kaasa garantii saak aastate pärast tagasi osta ja nõnda metsa alternatiivselt väärindada.

Chaga OÜ korraldab tasuta õppepäevi erinevais Eesti paigus, et kõik meditsiiniseente istanduse rajamise vastu huvi tundvad metsaomanikud saaksid praktilise koolituse sellest, kuidas tüüblite paigaldamine päriselt välja näeb.

Õppepäev Tartus 18. mail kell 18:00

Toimumiskoht: Võru 80, Tartu linn

Koolitus kestab umbes 1,5 h.

Registreerumine:

https://forms.gle/KHqPjfWywPMQZT7P7

Õppepäev ja tehase tuur Tõrvas 21. mai kell 11:00

Toimumiskoht: Jõe 1, Tõrva linn

Koolitus koos tehase tuuriga kestab umbes 2 h.

Registreerimine:

https://forms.gle/46b7TKoABnxdd8hT6

Lisainfo ja kontakt: Elisabeth Tamm – chaga kasvatuse müügijuht, Chaga OÜ

elisabeth.tamm@chagahealth.eu, 5371 4100

Copy
Tagasi üles