JÄRELEVAADATAV ⟩ Toimus rahvusvaheline Kultuurikompass «Kuidas muuta maailma keskkonnahoidliku kultuurikorralduse kaudu»

Tartu Postimees
Copy
Tänase rahvusvahelise kultuurikompassi eelüritusena toimus teisipäeval Annelinna kortermajade vahel üllatuskontsert, kus Kulno Malva esines kastirattast ehitatud laval.
Tänase rahvusvahelise kultuurikompassi eelüritusena toimus teisipäeval Annelinna kortermajade vahel üllatuskontsert, kus Kulno Malva esines kastirattast ehitatud laval. Foto: Kristjan Teedema

Neljapäeval toimus Eesti Rahva Muuseumis rahvusvaheline foorum «Kultuurikompass: kuidas muuta maailma keskkonnahoidliku kultuurikorralduse kaudu?». Suursündmus uuris, kuidas kultuurikorralduse praktikaid saab muuta keskkonnasäästlikumaks ning avaldada positiivset mõju ühiskonnale.

Konverentsil arutasid loovisikud, poliitika kujundajad ja kultuurikorraldajad seda, kuidas kultuurikorraldus saab oma tegevust muuta keskkonnasäästlikumaks ning sealjuures avaldada positiivset mõju kogukondades ja ühiskonnas laiemalt.

Tartu 2024 programmiliini «Elu ja keskkond» juht Triin Pikk usub, et kultuurisündmustel on suur mõju keskkonnale. Küll lisas ta, et tasakaalu leidmine ja uute lahenduste kasutusele võtmine saab olema järgmiste aastate peamisi väljakutseid ja eesmärke.

«Üks viis keskkonnamõju vähendada on lähtuda sündmuste korraldamisel ühistest põhimõtetest. Teeme Eestis midagi enneolematut – 2024. aastal korraldab veerand Eestit ühtedel ja samadel keskkonnahoidlikel põhimõtetel tuhandeid sündmuseid. Oleme koostanud keskkonnahoidliku kultuurikorralduse juhendi, mida järgivad kõik ametlikku programmi kuuluvad sündmused,» selgitas Pikk.

Tänavuse rahvusvahelise Kultuurikompassi korraldajad leiavad, et kultuurivaldkond saab keskkonna kasuks palju teha. «Iga valdkonna panus kliimamuutuste leevendamisel ja koostöö nendega toimetulemisel on ülimalt oluline. Kultuurisektoris tähendab see nii kultuuripoliitiliste strateegiate, toetussüsteemide ülevaatamist ja täiendamist kui ka kultuurikorralduse praktikate muutmist,» rääkis Pikk.

Kultuurikompassil esinesid ja jagasid kogemusi: Artur Mendes (Boom Festival), Else Christensen-Redzepovic (Voices of Culture), Feimatta Conteh (Theatre Green Book), Gwendolenn Sharp (The Green Room), Jonas Skielboe (muusik, VeloConcerts), Kiira Kivisaari (Helsinki Biennial), Kristiina Kerge (Rohetiiger), Lewis Jamieson (Music Declares Emergency), Marleen Viidul (Tartu linnavalitsus), Mihkel Kaevats (Kultuuriministeerium), Ruth Reichstein (Euroopa Komisjon). Arutelu juhivad Sander Loite (ERR) ja Triin Pikk (Tartu 2024).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles