GALERII JA VIDEO ⟩ Folkmuusik Kulno Malva esines paneelmajade vahel kastirattast ehitatud laval

Copy

Harilikult hallivõitu Annelinnas andis Anne 86 maja õuealal kell 17 värvika kontserdi Kulno Malva. Esinemine toimus laval, mille ehitas taanlane Jonas Skielboe kastirattast. Kontserti polnud korraldajad avalikult välja kuulutanud, vaid tegu on üllatusliku aktsiooniga Tartu linnapildis.

Annelinna paneelmajade vahel toimus esinemine just seetõttu, et tuua kultuur lähemale sinna, kuhu see alati ei pruugi jõuda. Muusik Kulno Malva elab igapäevaselt looduse keskel metsas ning peab oluliseks rohelust ja loodussäästlikku mõtteviisi. «Eriti oluline on see praegu, sest kui vaadata, mis meie ümber toimub, on metsadesse heaperemehelikult suhtumine üha olulisem teema, millele tähelepanu pöörata,» rääkis Malva.

Ühtlasi kandis paneelmajade vahel esinenud pillimees esmakordselt ette rattalava loo «Rattaga roheliseks». Esmalt taamal uudistanud annelinlased võtsid värske muusikapala aplausiga vastu ning kolmanda loo ajal keerutati juba ka veidi jalga. Ehkki Malva ise rattalavaga pikemat sõitu pole teinud, kiitis muusik pealtnäha hapra lavakonstruktsiooni stabiilsust. «Loodan, et saan 2024. aastal taas sellel laval esineda,» sõnas moosekant.

Innovaatilise lavaratta pani kokku Austrias paikneva ettevõtte VeloConcerts juht, taanlane Jonas Skielboe, kelle sõnul võttis prototüübi loomine mitu aastat. Ta tõdes, et kuigi kolmekümne tuhande eurone hind võib tunduda jalgratta eest üsna krõbe, saab rattalava juba mitmes Euroopa linnas rentida ja lootis, et ka siinsed muusikud lihtsalt ja kiirelt transporditava lava omaks võtavad. «Selle ratta mõte on levitada kultuuri võimalikult loodussäästlikult, ent samas mugavalt. Võiksime vabalt päevas mitu esinemist korraldada, sest lava käib kokku ja lahti vaid mõnekümne minutiga,» kiitis Skielboe oma kätetööd.

Skielboe märkis, et kuigi Tartul on veel arenguruumi, saab vajadusel ka terve lava mahutava kastirattaga linnas liigeldud. «Ma olen pärit Taanist, kus on väga pikaealine rattakultuur ja väga paigas reeglid jalgrattaga liiklemiseks. Tartus on teed pisut kitsad, rattad ja autod sõidavad läbisegi, seega on arenguks veel ruumi. Aga õnneks on jalgratas sõiduriist, millega pääseb enam-vähem kõikjal liikuma,» tõdes rattameister.

Kontsert oli eelüritus neljapäeval ERMis toimuvale rahvusvahelisele kultuurikompassile «Kuidas muuta maailma keskkonnahoidliku kultuurikorralduse kaudu?», kus Euroopa keskkonna valdkonna tipud tulevad Eestisse, et otsida üheskoos keskkonnaprobleemidele võimalikke lahendusi.

Tartul on hindamatu võimalus olla suunanäitaja nii Eestis kui Euroopas keskkonnahoidlikus kultuurikorralduses ning 28. aprill Tartus on selle ambitsiooni esimene ametlik ühine samm Euroopas.

Kultuurikompass on Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 ja Tartu linna korraldatav üritustesari, mis kutsub kultuurikorraldajaid, loojaid ja ettevõtjaid üksteiselt õppima. Korraldajate soov on jätkata sarjaga ka pärast kultuuripealinna tiitliaastat, mis teeb Tartust Eesti kultuurivaldkonna oluliste teemade veduri, mõtestaja ja valdkonna kokku tooja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles