Aasta uuenduslikem õpetaja: ideed tulevad lastelt

Merike Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiigri Tegija 2011 auhinna pälvinud õpetaja Eva Tšepurko Valga gümnaasiumist.
Tiigri Tegija 2011 auhinna pälvinud õpetaja Eva Tšepurko Valga gümnaasiumist. Foto: Toomas Huik

Tiigri Tegija 2011 ehk uuendusliku õpetaja tiitli pälvinud Valga gümnaasiumi matemaatika-, majandus- ja arvutiõpetaja Eva Tšepurko sõnul tuleb enamik ideid, kuidas infotehnoloogiat kooliõppega siduda, just õpilastelt.

Värskeima näitena tõi ta just täna öösel kell 2 lõpetatud Euroopa Liidu koolidele mõeldud eTwinningu projekti «Four seasons in the small town», kus nelja piirilinna lapsed teevad fotosid oma elust väikelinnas. «Lapsed tegid klassijuhataja tunni ajal oma pildid, kuidas talv Valgas välja näeb, ma sain 23 pilti. Kuidas ma lähen ära, kui lapsed hommikul kontrollivad, kas õpetaja laadis nende pildid üles?»

Teises projektis aitab ta õpilasi, kel on matemaatikaga raskusi. «Nad teevad igapäevasest elust pilte, me paneme need arvutisse, joonistame eri geomeetrilisi kujundeid ja siis nende pealt arvutame. Nõrgematele õpilastele on see suurepärane vahend,» rääkis õpetaja.

«Aga oleme nendega ka veereostust mõõtnud… Valga lapsed on nii ideerikkad, iga päev käivad mul sabas ja ootavad, millal uus projekt tuleb – kuidas ma ütlen neile «ei»?» rääkis Tšepurko. Korra ta isegi ütles lastele ära, kuid tulemuseks oli see, et nad osalesid omapäi konkursil ja märkisid ikkagi teda juhendajaks. «Ei saa lapsi alt vedada!»

Et mõni aasta tagasi said tänu Tiigrihüppele kümme õpilast käia Brüsseli reisil, usub Tšepurko sõnul nüüd iga Valga laps, et millalgi tuleb ka nende kord ning see toobki sära silma.

Küsimusele, kui palju jääb infotehnoloogiliste võimaluste kasutamine raha taha, vastas õpetaja: «Sellepärast ma olengi eTwinningu fänn, et see ei vaja nii palju rahalisi võimalusi. Enamasti on vaja ikka ideed ja aega. Aega läheb küll palju,» naeris Tšepurko ja lisas: «Vahel ma olen kurb, et mul ei ole ööpäevas 28 tundi. Vahel ma ei maga, et midagi õigeks ajaks valmis saada.»

«Aga väikeses linnas, kui tänaval saad lastelt või lapsevanematelt kiitust, siis see on rohkem kui raha – ikka teed!»

Valga gümnaasiumis on remondi tõttu raske aeg, kuid sellest hoolimata on Tšepurko sõnul kooli juhtkond väga innovatiivne. «Vahel direktor teeb märkamatult asju: asi on lihtsalt olemas koolis, paneb sulle ruumi – näiteks smart tahvli, hakka aga kasutama! Või muretseb sulle mingi koolituse,» rääkis ta.

Tšepurko sõnul on tõsi see, et infotehnoloogias on õpilased juba õpetajatest targemad ning tema ise küsib küll julgelt vajadusel neilt abi. «Palju põnevaid programme olen saanud teada just õpilastelt. Või kui mingi brauser vahetub või näiteks nagu mul ükskord juhtus – ma ei leidnud enam üles menüüriba. Arvan, et õpetaja peaks olema avatud ja laskma õpilastel endale näidata.»

Innovaatilise õpetaja ja kooli tiitlid andis tänasel Tiigrihüppe sihtasutuse aastakonverentsil üle president Toomas Hendrik Ilves. Uuenduslikema kooli tiitli pälvis Tartumaal asuv Konguta kool.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles