JÕULUREPLIIK ⟩ Otsime naeratusi, sest aegu on olnud hullemaid

Rannar Raba
, peatoimetaja
Copy
Tartu Postimehe peatoimetaja Rannar Raba
Tartu Postimehe peatoimetaja Rannar Raba Foto: Margus Ansu

Eks teie jaoks ole halvad uudised ikka need kõige magusamad, sest valu ja viha pälvivad alati rohkem tähelepanu kui rõõm ja tänu! Selle pärast te, ajakirjanikud, alati kõige suhtes nina vingus hoiategi. Klikijahtijad! Seesuguste etteheidete osaliseks on saanud kõik ajakirjanikud.

Kui mitte vanaema juubelil, saunas või kohtumisel lugejatega, siis sotsiaalmeedias ikka.

Eks ütlejail ole omajagu õigus. Selleks, et ülekohus kotis ei püsiks, tulebki teda alatasa ilmarahva ette vaatamiseks nügida. Nõuda ja näidata. Muretseda ja õiendada. Kurjustada. Kui mitte muu pärast, siis selleks, et võimekamatel ja võimukamatel (loe: otsustajatel) elu mitmekülgsus meeles püsiks.

Ka viimase aja uudiste peateemad on olnud kõike muud kui rõõmustavad. Koroonakriis kestab, arulagedad konfliktid riigipiiridel kuumenevad, keskkonnaprobleemid saavad ilmsemaks. Ja siis need elektri- ja gaasiarved!

22. detsembri Tartu Postimehe paberlehe esikaas.
22. detsembri Tartu Postimehe paberlehe esikaas. Foto: TPM

Sellise reaalsusega toimetulemiseks pole patt teadlikult tasakaaluks positiivset otsida – tuletada meelde, et aegu on olnud hullemaid. Palju hullemaid. Sestap pühendasime tänavuse Tartu Postimehe jõululehe nii sisult kui vormilt naeratustele. Iga loo sisse peitsime ühe või mitu naeratust, mida kõik on lahkesti palutud vitamiinina tarvitama.

Paberlehe kujunduses kasutasime ligi paarisadat maskistamata naeratust, mille meie fotograafid on jäädvustanud alates eelmise aasta jõuludest siinsamas Tartus ja Tartumaal. Loomulikult pole need ainsad, mida meie arhiivist võib leida!

Ükski neist naeratustest pole teistest tähtsam ei naerataja isiku ega sündmuse poolest – need kõik on ühtviisi tarvilikud, tuletamaks meelde, et meil on kõigest hoolimata läinud päris hästi ja et tänu tarkadele, hoolivatele ja tegusatele inimestele on meil kõigil lootust, et õnn naeratab ka tulevikus.

Rõõmsaid ja rahulikke jõule!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles