Keskpäeval kuulutatakse Tartus välja jõulurahu (1)

Tartu Postimees
Copy
Jõululinn Tartu raekoja platsil.
Jõululinn Tartu raekoja platsil. Foto: Sille Annuk

Täna keskpäeval kuulutavad EELK-i Lõuna piirkonna piiskop Joel Luhamets ja Tartu linnapea Urmas Klaas Tartu Raekoja platsi valguskülas välja jõulurahu.

Juba varavalgest hakkavad NATO liitlaste lahingugrupi 33. soomuspioneeride kompanii ohvitseridest vabatahtlikud keetma jõulusuppi, mida linlased alates kella 11 maitsta saavad.

Lisaks liiguvad Raekoja platsil ringi jõuluvana Jolle ja jõulumoor Asti ning süüdatakse lõkkepajad.

Jõulurahu kuulutamine on üks vanemaid Skandinaavia jõulutraditsioone. Tegemist on kombega, mis ulatub 17. sajandisse Rootsi kuninganna Kristiina aega, mil ka kõige kurjemate ja kurvemate olukordade keskel aeg-ajalt erirahu välja kuulutati. Jõulurahu väljakuulutaja oli tavapäraselt linnapea või raesekretär ning selle väljakuulutamise aeg oli mõned minutid enne ja pärast jõululaupäeva keskpäeva. Eestis taaselustati tava iseseisvuse taastamise järel.

Jõululinn Tartu valgusküla on avatud 9. jaanuarini. Uisuväljak, kohvik ja uisulaenutuse paviljon töötavad veebruari lõpuni. Valguskülas ja uisuväljakul toimuvate üritustega saab tutvuda jõululinn Tartu kodulehel https://joululinntartu.ee/programm/.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles