Toomkiriku saladused tulevad ilmavalgele

Liina Ludvig
, ajakirjanik
Copy
Kiriku elu ja kuju kohta on endiselt vastuseta küsimusi ja mitmesuguseid tõlgendusi.
Kiriku elu ja kuju kohta on endiselt vastuseta küsimusi ja mitmesuguseid tõlgendusi. Foto: Postimees

Kui kõrged olid toomkiriku tornid keskajal? Kuhu kadus Tartu kõige tähtsam reliikvia? Miks maeti pühakotta maharaiutud peaga mees ning miks on katedraali pühakud just Peetrus ja Paulus?

Tartu ülikooli muuseumi kuuendal korrusel avatakse 15. detsembril toomkiriku saladuste kamber, kus tutvustatakse nii keskaegse toomkiriku enda kui ka laiemalt Tartu lugu.

Toomkirik on Tartu linna vanim hoone, mistõttu on tema ajaloos paljut, mida ei mäleta enam ei kiriku seinad, vanad ürikud ega inimesed. Kiriku elu ja kuju kohta on endiselt vastuseta küsimusi ja mitmesuguseid tõlgendusi.

«Toomkirik on nii sisult kui ka vormilt üks Tartu võimsamaid sümboleid ning suur huvi hoone loo vastu ajendas meid kujundama eraldi ruumi, kus saab avastada nii katedraali kui ka laiemalt Tartu lugu,» rääkis kuraator Mariann Raisma.

Näitusel näeb esimest korda animatsiooni kiriku ehitusloost, saab ehitada keskaegset linna, kuulata pihitoolis ladinakeelseid palveid ja toomkirikuga seotud legende, uurida ehtsaid toomkiriku leide ning vaadata virtuaalreaalsuse abil 500 aastat vanasse kirikusse.

Detsembris toimuvad lasteaiarühmadele ja esimese kooliastme klassidele jõuluhõngulised programmid «Toomkiriku saladuste radadel». Lisateave on muuseumi kodulehel. Näitus on loomulikult avatud ka üksikkülastajatele.

Näituse kuraatorid on Karoliina Kalda, Mariann Raisma ja Tiiu Kreegipuu. Kujundaja on Mari Kurismaa ja graafikadisainer Mari Kaljuste.

Näituse valmimist toetasid kultuuriministeerium ja Eesti kultuurkapital.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles