Juhan Peegli kuju Saaremaal Tornimäe kooli pargis ootab annetajate tuge

Aime Jõgi
, ajakirjanik
Copy
Juhan Peegel Annelinnas oma korteris silku soolamas. Foto aastast 1999.
Juhan Peegel Annelinnas oma korteris silku soolamas. Foto aastast 1999. Foto: Heli Salong

Saaremaa valla Tornimäe põhikooli direktori Raili Nõgul on öökapil teos «Otsides», mille on kokku pannud Maarja Lõhmus vestlustest ajakirjanike õpetaja ja keeleteadlasega, professor Juhan Peegliga (1919–2007).

«Olen Juhan Peegli meenutusi nii palju lugenud, need on mind väga liigutanud,» ütles koolijuht, kes on võtnud südameasjaks panna kooli parki istuma Juhan Peegli pronkskuju, mille on lubanud vormi valada skulptor Aivar Simson, teise nimega Simson Seakülast.

Kaks kooliminekut

Kui Juhan Peegel sai kaheksa, võttis ema ta kaasa, et registreerida poiss Tornimäe kooli esimesse klassi. Juhataja Anton Kivi ütles, et ei saa, neil on kõik kohad täis. Aga uuris, kas poiss lugeda oskab. Muidugi oskab, kõlas vastus. Tulge tuleval aastal uuesti, sõnas juhataja.

Järgmisel aastal mindigi. Poisile tehti lugemises ja rehkendamises väike katse ning lubati kohe teise klassi. Aastail 1928–1931 õppis Juhan Peegel Tornimäe koolis, sealt edasi liikus ta Uuemõisa kõrgemasse algkooli ja sealt Saaremaa ühisgümnaasiumi.

Tornimäe kool ei asu enam samas majas, kus Juhan Peegel õppis, vaid uues, 1963. aastal valminud hoones. Vana koolimaja on erakätes. Kooli pargist on aga mõlemad hooned väikse jalutuskäigu kaugusel, see on Raili Nõgu meelest Juhan Peegli monumendi jaoks sobiv koht.

Raili Nõgu meenutas, et kui ta Aivar Simsonile helistas – Simson on ka 2016. aastal Laimjalas avatud poetess Debora Vaarandi kuju autor – asus skulptor kohe kaasa mõtlema, ei kurtnud tööde rohkuse ega ajapuuduse üle.

Nüüd on Simsoni käsutuses Juhan Peegli fotoalbum, mille on kokku pannud ajakirjanduse uurija Roosmarii Kurvits piltidest, mis olid kogunenud Juhan Peegli 100. sünniaastapäeva näitusele.

Raske öelda, mida Juhan Peegel arvaks, kui kuuleks iseenda elusuuruses ausambast. Tema tagasihoidlikku loomust mäletades ta kindlasti imestaks ja ütleks midagi saarlaslikult krõbedat.
 
Raske öelda, mida Juhan Peegel arvaks, kui kuuleks iseenda elusuuruses ausambast. Tema tagasihoidlikku loomust mäletades ta kindlasti imestaks ja ütleks midagi saarlaslikult krõbedat.  Foto: Ain Protsin

Lapsepõlv on tähtis

Roosmarii Kurvitsa meelest on see väga tore idee, et Juhan Peegel jõuab tagasi oma lapsepõlvemaale. «Neile, kes teda mäletavad, on see hea põhjus Saaremaale sõita ja ka Tornimäe parki minna,» ütles ta. «Ma ei ole ammu Saaremaal käinud, aga kui kuju avatakse, siis kindlasti lähen. Arvata võib, et Tornimäel on nii ilus, et kutsub tagasi.»

Kuju avamine on kavandatud 2022. aasta 1. septembriks, hinnanguliselt läheb see maksma 45 000 eurot.

Eesmärgi saavutamiseks on asutatud mittetulundusühing Juhan Ning Tulevik, silmas pidades Juhan Peegli inimlikku, tarka ja ausat loomust, mida tuleviku inimesedki vajavad. Raha kuju tegemiseks loodab Tornimäe kooli direktor leida projektidest, samuti ajakirjanike ja väljaannete toetustest.

Tornimäe koolis on juba auväärsel kohal ka Juhan Peegli büst, mille autor on skulptor Endel Taniloo, ja mille on kinkinud koolile Juhan Peegli poeg Andrus Peegel (1955 – 2020).

Tornimäel on haridust antud ligi 370 aastat. Tornimäe põhikoolis õpib praegu 34 õpilast.

MTÜ Juhan Ning Tulevik konto number LHV pangas on EE527700771006451571.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles