TARTU TULEMINE ⟩ Nii see avalikustamine algaski (1)

Rein Järlik
, ajakirjanik
Copy
Rein Järlik on saatejuhina Eesti TV sarja «Viiekümnendad» kujundusega stuudios. Ülo Josingu foto ERRi arhiivist on liidetud nõukogude värviteleri Elektron Z-280 D pildiga, mille on Saaremaa muuseumis teinud Priit Kivi.
Rein Järlik on saatejuhina Eesti TV sarja «Viiekümnendad» kujundusega stuudios. Ülo Josingu foto ERRi arhiivist on liidetud nõukogude värviteleri Elektron Z-280 D pildiga, mille on Saaremaa muuseumis teinud Priit Kivi. Foto: Lii Ranniku fotomontaaž

Kolmkümmend viis aastat tagasi, novembris 1986 tõi Eesti Televisiooni Tartu peatoimetus ekraanile uue saatesarja «Viiekümnendad». Sellega sai Tartust mõneks aastaks avalikustamise eestvedaja Eestis.

NSV Liidus aastakümnetega sissetöötatud süsteem, kus iga vastav instants teadis, mis lubatud ja mis keelatud, toimis ikka tõrgeteta. Ja nii jäigi vaid üritada, kas ja kui palju siiski annab lubatu piiri kaugemale nihutada. Kuigi polnud ju mingit kindlust, kas ikkagi võib ja kui kaugele.

1950. aastad olid tööstuse eelisarendamise aeg, kui tuhandete kaupa toodi sisse migrantidest kätepaare. Sellest kõneldes otsustasin küll igaks juhuks vältida sõna migratsioon, kuid vihje sellele siiski tegin: «Viiekümnendad olid Eestimaal tööstuse hoogsa arengu aastateks, selle minekutempo ületas kõigi teiste liiduvabariikide oma, meie vabariigi töölistepere muutus paljurahvuseliseks.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles