Tartu uus võimuliit: lasteaiatasu ei tõuse, Süku väiksemaks, Kivisilla taastamise uuring, põhiharidus eestikeelseks

Jüri Saar
, arvamustoimetaja
Copy

Täna Tartu raekojas allkirjad saanud võimulepe sätestab, et Reformierakonna, Isamaa ja Sotsiaaldemokraatliku erakonna liit ei tõsta järgeneva nelja aasta jooksul lasteaiatasusid, jätkab südalinna kultuurikeskuse ehitamise ettevalmistustega, keskendub kunstimuuseumi ja raamatukogu vajadustele ning analüüsib Kivisilla taastamise võimalusi.

Uues võimuleppes, mille allkirjastasid Reformierakonnast Urmas Klaas, Isamaast Kaspar Kokk ja sotside nimel Heljo Pikhof – kõik erakondade Tartu piirkonna juhid – nähakse, et linnapea koht jääb Reformierakonnale ning abilinnapäid on linnavalitsuse koosseisus viis: Reformierakonnal ja sotsidel kaks, Isamaal üks.

Kui iseloomustada äsja punkti saanud võimukõnelusi Heljo Pikhofi sõnadega, siis olid need pingelised ja aeganõudvad, kuid kõigi kolme erakonna programmidest põhilised valimislubadused said koalitsioonilepingusse, mõnes kohas küll väikese kompromissiga.

Tunnustavaid sõnu oli kõigil. Linnapeana jätkav Urmas Klaas ütles, et võimuliidu soov on arendada Tartut linnana, mis on atraktiivne uute töö- ja elukohtade loomiseks, kus on väärtustatud haridus, kus on renoveeritud koolid ja lasteaiahooned. «Panustame tõsiselt sellesse, et aastal 2024 on Tartu kõige nähtavama ja sisukama programmiga Euroopa kultuuripealinn ja loomulikult ehitame valmis südalinna kultuurikeskuse,» ütles Klaas.

«Tartlane võidab kindlasti sellest, et peame tähtsaks Tartu töö- ja elukeskkonna arendamist, võtame kasutusele uusi elamumaid Ränilinnas, Jaamamõisas, Kvissentalis, Ilmatsalu ja Vorbuse suunal ning jätkame tegevusi, mis toetavad ettevõtlust, soodustame ettevõtete rajamist ja kutsume ellu uusi äriinkubaatoreid,» ütles Klaas. «Pöörame väga palju tähelepanu sellele, et haridus oleks kvaliteetne, jätkame koolimajade ja lasteaedade renoveerimise programmi. Panustame Euroopa kultuuripealinna tegemistesse ja arendame edasi elu jõekallastel, jõel ning südalinnas.»

Süku fookuses

Valimisdebattide keskmes olnud Süku kohta ütles Kaspar Kokk, et koalitsioonikõneluste alates olid teada mõned asjad, millest nad ei tagane ja üks sellistest oli südalinna kultuurikeskuse mahu kriitlise pilguga ülevaatamine.

«Lahendatakse raamatukogu ja kunstimuuseumi vajadused. Spetsialistid planeerivad, mina ei saa kantslist öelda, mis ära jääb, aga universaalset kontserdisaali ei ole sinna vaja ja parkimismajana liiklusvoolu linna juurde tooma ta ei peaks,» ütles Tõnis Lukas. «See ei pea olema monoliitne hoone. Koalitsioonilepingus on ka see, et arvestatakse ajaloolist tänavavõrku. Me näeme teistsugust Sükut, kui näeksime Isamaa koalitsioonis olemiseta.»

«Raamatukogu ja kunstimuuseumi ruume on tarvis, nende vajadused on esmatähtsad. Küsimus on aga näiteks, kas on vaja linnagaleriid, analüüsitakse saali funktsioone, mis võimalustega ja kui suur see peab olema,» ütles Klaas. «Peame ruumiga südalinnas ümber käima nii, et mitte seda asjata ehituseks kulutada.»

Eestikeelne põhiharidus

Kokk lisas, et Isamaale on oluline ka see, et Tartu osatähtsuse suurendamine riigis ja regioonis on lepingus kajastatud, nagu ka eestikeelsele põhiharidusele üleminek Tartu koolides nelja aasta jooksul. Järk-järgult, täpsustas Klaas.

Sotsiaaldemokraat Heljo Pikhof rõhutas lasteaia kohatasu külmutamist neljaks aastaks, aga et samal ajal lasteaiaõpetajate palgad tõusevad ja jätkub lasteaedade ning mänguväljakute remontimine. «Ka huvihariduse õpetajate palkade tõstmine on plaanis ühes rütmis üldhariduse palkade tõstmisega, jätkub ka kultuuritöötajate palkade tõus,» lisas ta.

Ta toonitas ka lisavajadustega inimeste toetamist nii töö leidmisel kui ka neile liikumis- ja sportimisvõimaluste loomisel. Ning jutuga Süku juurde naastes «euroopaliku linnasüdame arendamist, et Emajõgi ühendada keskpargiga, südalinnas haljasalasid suurendada ja turuhoone ümbrusele enam kasutust leida. Hoogsalt peab jätkama rattateede põhivõrgu ja jaotusvõrgu arendamisega. «Et oleksid eraldi rajad jalakäijatele, ratturitele ja ka mootorsõidukitele. Praeguse olukorraga ei saa rahul olla,» ütles ta.

Neli silda nimetatud

Koalitsioonilepingus leiavad äramärkimist neli silda. Isamaa lubadus Kivisilla taastamisest on sõnastatud analüüsi tegemiseks taastamise võimalikkuse kohta. Nimetatud on lubadus Sõpruse sild remontida ning kirja on saanud, et otsitakse võimalusi Marja sild ehitada.

Lisaks on Isamaa eestvõttel nimetatud Võidu sillale uue nime otsimise konkurss.

«Pean tunnistama, et minu jaoks ei ole see tähtis, aga vanemaealised inimesed leiavad, et meil on 30 aastat iseseisvuse taastamisest ja sellised tegemata tööd võiks ära teha,» ütles Kokk. Pikhof ütles, et tema pole selle teema üle mõelnud. Klaas kommenteeris, et nimekonkursi korraldamine on üks kaasamise viise.

Linna juhtimise avatuse ja kaasamise kohta on koalitsioonileppes terve põhjalik peatükk, aga Pikhof tõi välja, et muu hulgas on kavas suurendada kaasava eelarve mahtu. Edaspidi läheks aastas kaasava eelarve kaudu jagamisele miljon eurot. Seda summat, tõsi, pole lepingusse kirjutatud.

Linnavalitsuse uues koosseisus jätkavad kava järgi senises rollis reformierakondlased:  linnamajanduse eest vastutav Raimond Tamm ja sotsiaalala abilinnapea Mihkel Lees.

Isamaale jääb linnavaradade ja rahanduse valdkond, kus abilinnapeakandidaat on Priit Humal.

Sotsidest jätkab linnavalitsuses Gea Kangilaski, kes hakkab kureerima linnaplaneerimist ning sotside täita on ka kultuuri ja hariduse abilinnapea koht, mille kandidaat on Lemmit Kaplinski, senine volikogu esimees.

Isamaale jääb volikogu esimehe koht, mille kandidaat on Tõnis Lukas, kes kavatseb jätkata ka Eesti kirjandusmuuseumi juhina. «See on kirjandusmuuseumi juhtimise kõrvaltegevus. Kuidas see juriidiliselt käib – küllap selle eest mingi kompensatsioon on, aga ma ei ole palgaline volikogu esimees, volikogu liige saab olla ka muu töö kõrvalt,» ütles Lukas.

Reformierakond täidab volikogu aseesimehe positsiooni ning arengu ja planeerimiskomisjoni, majanduskomisjoni, rahanduskomisjoni ja kultuurikomisjoni esimeeste positsioonid. Klaas ütles, et on veel arutamisel, kes üles seatakse.

Isamaa täidab hariduskomisjoni esimehe positsiooni ja Kaspar Kokk on valmis seda rolli kandma, ka fraktsiooni esimehe ametit pidama. 

Sotsiaaldemokraatlik erakond täidab sotsiaalkomisjoni ja keskkonnakomisjoni esimehe positsiooni. Pikhof väljendas valmidust juhtida sotsiaalkomisjoni ja Kadri Leetmaa võiks tema sõnul olla kandidaat keskkonnakomisjoni esimeheks, ent see vajavat veel arutamist.

Uuel võimuliidul on 49-liikmelises volikogus 29 kohta, Reformierakonnal 19 ja kummalgi väiksemal partneril viis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles