Kliinikum peatab plaanilise statsionaarse ravitöö, et Covid-19 haigusega paremini võidelda (6)

Aime Jõgi
, ajakirjanik
Copy
Tartu ülikooli kliinikumi juhatuse liige professor Joel Starkopf ütles, et jõutud on olukorda, mil nii kliinikumi kui ka teiste Lõuna meditsiinistaabi haiglate COVID-19 voodikohtade täituvus on 100 protsendi piiril. Juurde tuleb juurde luua täiendavaid voodikohti, ja see kõik sünnib millegi arvelt.
Tartu ülikooli kliinikumi juhatuse liige professor Joel Starkopf ütles, et jõutud on olukorda, mil nii kliinikumi kui ka teiste Lõuna meditsiinistaabi haiglate COVID-19 voodikohtade täituvus on 100 protsendi piiril. Juurde tuleb juurde luua täiendavaid voodikohti, ja see kõik sünnib millegi arvelt. Foto: Ragnar Peets

Tartu ülikooli kliinikumi juhatus võttis täna vastu otsuse katkestada plaanilise statsionaarse ravitöö alates 25. oktoobrist, et katta suurenenud Covid-19 haiglaravi vajadust ning suurendada ravivõimalusi.

«Oleme jõudnud olukorda, mil nii kliinikumi kui ka teiste Lõuna meditsiinistaabi haiglate Covid-19 voodikohtade täitumus on 100 protsendi piiril. Arvestades viimaste nädalate nakatumisnäitajaid ja pidevat haiglaravi vajaduse kasvu Covid-19 tõttu, tuleb Covid-19 voodikohti juurde luua,» ütles Tartu ülikooli kliinikumi juhatuse liige professor Joel Starkopf.

Lisavoodikohtade loomiseks ning osakondade personaliga mehitamiseks katkestatakse plaaniline statsionaarne ravitöö alates 25. oktoobrist neil erialadel, mille personal ja voodikohad on vajalikud Covidd-19 patsientide, sealhulgas intensiivravi tagamiseks.

TÜ kliinikumi ravijuht doktor Andres Kotsar.
TÜ kliinikumi ravijuht doktor Andres Kotsar. Foto: Margus Ansu

«Peatamine hõlmab sisehaiguste erialasid, kardioloogiat, pulmonoloogiat, neuroloogiat, kirurgilisi erialasi. Konkreetne raviteenuste loetelu ja maht selgub lähipäevil,» selgitas Tartu ülikooli kliinikumi ravijuht doktor Andres Kotsar.

Andres Kotsari sõnul on plaanilise statsionaarse ravitöö peatamine möödapääsmatu, olgugi et sellega halveneb teiste patsientide ravile pääsemine. See tähendab, et paljude haiglaravi ootavate inimeste operatsioon, protseduur ja uuringuid lükatakse edasi. Ilma plaanilise töö piiramiseta ei ole võimalik tagada nii tavaravi kui ka intensiivravi Covid-19 patsientidele ja teistele patsientide erakorraliste hospitaliseerimiste puhul. Kotsar kinnitas, et ravitöö piirangud vaadatakse üle kord nädalas.

Olukord koroonaviiruse levikuga on äärmiselt tõsine. Tervishoius on kriitiline olukord. Kliinikum palub inimestel suhtuda tõsiselt viiruse levikusse, sealjuures hoolida nii iseenda kui ka teiste tervisest ning vaktsineerida end Covid-19 vastu. Tervishoiusüsteemis ei ole ainult koroonapatsiendid, vaid ka kõik teised, kes oma plaanilise ravi edasilükkumise tõttu kannatavad. Eakaid ja riskirühma inimesi kutsutakse kindlasti saama vaktsiini tõhustusdoosi.

20. oktoobril on hospitaliseeritud Tartu ülikooli kliinikumi isolatsiooni vajavaid Covid-19 patsiente 76, kellest intensiivravi vajab 14. Enne koroonapandeemiat oli kliinikumis nakkushaiguste osakonnas 11 voodikohta. Praeguseks on osakond laienenud 40 voodikohani, kuhu hospitaliseeritakse vaid Covid-19 patsiendid. Lisaks on avatud 20 voodikohaga Covid-19 osakond kopsukliinikus. Kaks kliinikumi intensiivravi osakonda on muudetud Covid-19 intensiivideks, mis võimaldab hospitaliseerida kuni 19 juhitavat hingamist vajavat patsienti. Koroonapatsiente ollakse valmis hospitaliseerima ka sünnitusosakonnas, lastekliinikus ja psühhiaatriakliinikus. Lähipäevadel avab kliinikum veel20 voodikohta, sh kuus intensiivravi jaoks.

Kokku on kliinikumis ravil viibinud 1578 Covid-19 patsienti.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles