GALERII ⟩ Elva jaoskonnas oli tihedat sagimist esimesest minutist alates: «Mida kuradit need vanad sinna ronivad, las noored ikka õiendavad!»

Armas Riives
, reporter
Copy

Valimispäeva hommikul oli Elva kultuurikeskuses paikneva valimisjaoskonna ees hääletajad kohal juba kell 9 ja pea esimese tunniga käis valimas üle poolesaja inimese. Nii mõnelegi neist tundus, et kandidaate oli sel korral vähe, ent seda kergem oli teha valikut.

Mõni minut peale kella 9 liikus Elva 1. valimisjaoskonna ees arvukalt rahvast. Mõni tuli valimisjaoskonnast juba välja, pistis maski taskusse ja sammus kaugusesse. Mõni suundus reipal sammul valima, üks inimene uuris jaoskonna uksel nimekirju.

Üks neoonrohelises jopes rattur sõitis kultuurimaja juurest mööda ja hõikas küsivalt ajakirjanikele: «Kas siin saab valida?»

Natuke peale kella üheksat hommikul silmitses üks elvalane jaoskonna uksel valimisnimekirju.
Natuke peale kella üheksat hommikul silmitses üks elvalane jaoskonna uksel valimisnimekirju. Foto: Kristjan Teedema

Jaoskonnast astus välja tarmukas proua valges mantlis. Põline elvalane, 70-aastane meditsiinvaldkonnas töötanud Reet Muutra, tutvustas ta end. Ta teatas, et sel korral oli kandidaate, kelle vahel valida, väga vähe, aga sedavõrd oli valik talle lihtsam.

Ikka noorte poolt!

«Ikka noorte poolt hääletan!» ütles ta veendunult. «No mis, nii paljud kandidaadid on minuga ühevanused, ma olen 70, mõni on minust veel vanem. No nii see ei käi, mida kuradit need vanad sinna ronivad, las noored ikka õiendavad,» arvas Muutra. «On ju õigus?»

«Hea küll, vanadel on tarkust, aga see on vanatarkus, noortel tulevad omad ideed ja ega ilm on ka noorte päralt,» arvas ta.

Muutra ütles, et see on paratamatu, et kandidaate, keda ta tunneb, on vähe. «Ma ei käi enam praegu väljas kah ja ei tunne enam poolt Elva rahvast. Sealt teiselt poolt ilma võib-olla tunnen, aga sinna ma ei kavatse veel minna. Need, keda tunnen, on juba vanad ja nende poolt ei hääleta,» ütles ta.

Põline elvalane Kalvin Käos leidis, et varem on sobivaid kandidaate olnud sealkandis rohkem.
Põline elvalane Kalvin Käos leidis, et varem on sobivaid kandidaate olnud sealkandis rohkem. Foto: Kristjan Teedema

Samal ajal tulid valimisjaoskonda ka elvalased Kalvin ja Tiina Käos kahe tütrega. Kui ema hääletas, mängisid pisikesed isa Kalvini valvsa pilgu all kultuurimaja ees. Isa oli juba oma hääle varem andnud.

Ühed ja samad näod

«Eks siin on kogu aeg ühed ja samad ninad eesotsas – ükskõik millist nimekirja vaatad, üks aasta on ühes nimekirjas, teine aasta teises, ei saa väga hästi aru,» leidis Kalvin Käos. «Väga keeruline polnud valikut teha, varasematel valimistel on raskem olnud,» ütles ta. Sest kandidaate on varem rohkem olnud.

Tiina Käos märkis, et tema hääletas abikaasaga sama maailmavaate kohaselt, kuid mitte päris sama nime. «Meie otsus sündis suuresti lastega seonduvalt,» ütles ta. Lapsi on neil kolm – vanem poeg, kes juba iseseisev, jäi sel korral koju.

Elvalane Tiina Käos tuli täna hommikul valima koos perega.
Elvalane Tiina Käos tuli täna hommikul valima koos perega. Foto: Kristjan Teedema

«Tulime selle pärast hommikul valima, sest siis on see tehtud ja saab muid asju edasi tegema hakata,» ütles Tiina Käos. Nad plaanivad õhtul televiisorist valimistulemuste selgumist jälgida. «Pühapäeva õhtu, mis sa seal ikka muud teed.»

Poole kümne ajal sammus enesekindlalt jaoskonna uksest välja Allan Kruusimaa. Ta ütles, et käib tööl Tallinnas ja seega pole Elva poliitikaga täpselt kursis, kuid ometi on tema valik põhimõtteline.

«Valin sama erakonda juba aastaid,» ütles ta. «Tahate teada, keda ma valisin? No tulge jalutage minu auto juurde, sealt sildi pealt näete, millise erakonna nimi mul on seal kirjas,» kutsus ta ajakirjanikke auto juurde kaasa. «See ralliauto seal, WRC auto,» osutas ta käega.

Allan Kruusimaa andis hääle ikka «oma poistele».
Allan Kruusimaa andis hääle ikka «oma poistele». Foto: Kristjan Teedema

«Mulle meeldib Elvas,» ütles ta. «See areng on olnud tohutu, võta kasvõi peatänav, kaubanduskeskused. Ainuke, mis on puudu, on ujula,» leidis ta. «Käisime üleeile naisega Tõrva spaas, vot see oli äge – sihuke asi võiks Elvas ka olla, siis oleks kõik super ja ei oskaks midagi enamat tahta.»

Valimisjaoskonnas oli õhkkond toimekas. Paar inimest täitsid valimiskabiinis sedelit, mõni kukutas sedeli valimiskasti. Jaoskonna valimiskomisjoni esimees Kristi Kalmus teadis öelda, et kella 9.50ks oli käinud juba 53 inimest häält andmas.

«Täna hommikul on võrreldes eilsega veel vähe inimesi käinud,» ütles ta. «Meil oli eile õues laat ja oli suur tunglemine,» meenutas ta.

Elva 1. valimisjaoskonna valimiskomisjoni esimees Kristi Kalmus ütles, et tuju on hea ja tööd palju.
Elva 1. valimisjaoskonna valimiskomisjoni esimees Kristi Kalmus ütles, et tuju on hea ja tööd palju. Foto: Kristjan Teedema

Laupäeval käis terve päeva vältel kultuurimajas paiknevas valimisjaoskonnas 197 inimest.

448 valimisjaoskonda üle Eesti on avatud kella 20ni õhtul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles