Tartu linna ja Jõgevamaa valimisaktiivsus teeb paljudele teistele silmad ette

Henn Uuetoa
, ajakirjanik
Copy
Reede õhtuks oli hääletanud 18 703 tartlast, neist ligi kümme ja pool tuhat elektrooniliselt.
Reede õhtuks oli hääletanud 18 703 tartlast, neist ligi kümme ja pool tuhat elektrooniliselt. Foto: Sille Annuk

Nii Tartu linnas kui ka Jõgevamaal on nii eel- kui e-hääletamise aktiivsus olnud seni üks kõrgemaid Eestis ning jääb alla vaid Hiiumaale, Harjumaale ja Tallinnale.

Reede õhtul kella 16 ajal oli kohalikel valimistel hääle andnud 25,2 protsenti tartlastest, mis protsentuaalselt jääb alla vaid Hiiu maakonnale (26,7%) ning Tallinnale (25,7%). Valimisaktiivsus on olnud kõrge ka Jõgevamaal, kus on hääletamas käinud 24 protsenti valijatest. Seevastu mujal Tartu Tartu maakonnas oli samal ajal aktiivsus madal, vaid 21 protsenti.

Seni on nii Tartu- kui ka Jõgevamaal eelistatud e-hääletamist. Eriti märgatav on elektrooniliselt hääletanute ülekaal Tartu maakonnas, kus hääletamissedeliga oli hääletanud 2975 ning elektrooniliselt 6922 inimest. Nii Tartu linnas kui ka Jõgevamaal oli erinevus väiksem, kummaski oli e-hääletanuid ligi kaks kolmandikku.

Reedeõhtuse seisuga oli valimisaktiivsus kõige madalam aga Rapla maakonnas, kus oma hääle oli andnud 18,5 protsenti valijatest. Kogu Eesti valimisaktiivsus oli selleks ajaks 22,9 protsenti.

E-hääletamine kestab homme kella 20ni ning selleks tuleb aadressilt www.valimised.ee oma arvutisse laadida valijarakendus. Tänavu Smart-ID autentimisvõimalusena saadaval ei ole ning elektrooniliselt valides saab hääletada üksnes ID-kaardi või mobiil-ID abil.

Reedel kell 12 avati ka kõik 448 valimisjaoskonda üle Eesti. Hääletada saab ükskõik millises oma linna või valla valimisjaoskonnas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles