Politoloog Alar Kilp leiab, et nihe erakondade toetuse ja valimistulemuste vahel võib väike tulla

Henn Uuetoa
, ajakirjanik
Copy
Kui üldiselt on erakondade toetus politoloog Alar Kilbi hinnangul pigem ootuspärane, on üllatav Eestimaa Roheliste toetus, mis on küündimas valimiskünniseni.
Kui üldiselt on erakondade toetus politoloog Alar Kilbi hinnangul pigem ootuspärane, on üllatav Eestimaa Roheliste toetus, mis on küündimas valimiskünniseni. Foto: Margus Ansu

Uuringufirma Norstat küsitleb MTÜ Ühiskonnauuringute Instituudi tellimusel igal nädalal inimeste erakondlikku eelistust ning viimase nelja nädala koondtulemuse põhjal võib viie protsendi valimiskünnisele allajäämist ohustada Tartus erakonda Eestimaa Rohelised, Keskerakonda ning Isamaad. Politoloog Alar Kilp tõdes, et kuigi nihe ennustuse ja tulemuste vahel on alati, tuleb see tänavu tõenäoliselt väike.

Norstati selle nädala uuringutulemuste järgi on Tartus suurim toetus endiselt Reformierakonnal, keda pooldab vastanutest 29,3 protsenti ning teisena jätkab 23,8 protsendiga kevadest toetust kogunud EKRE. Reitingute põhjal ületavad kindalt valimiskünnise ka Sotsiaaldemokraatlik erakond (16,2%) ning Eesti 200 (12,7%). 

Seevastu on viimastel kuudel populaarsust kaotanud Eesti Keskerakond ja Isamaa, keda toetab vastavalt 6,3 ning 5,6 protsenti küsitletutest. Eestimaa Roheliste toetus on seevastu küll tõusnud, kuid uuringu järgi on nende toetusprotsent 4,7, mis jääb alla valimiskünnise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles