TARTU TULEMINE ⟩ Haiglahoonete hiigelkogum kasvas välja noore arhitekti loomingust

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Maie Hansmanni joonistatud haiglakompleksid Maarjamõisas. Sellel pildil ei kajastu tema projekt sellisel kujul, nagu see läks lõpuks ehitajate kätte.
Maie Hansmanni joonistatud haiglakompleksid Maarjamõisas. Sellel pildil ei kajastu tema projekt sellisel kujul, nagu see läks lõpuks ehitajate kätte. Foto: Erakogu

30. septembril oli Maarjamõisa meditsiinilinnakus ehk meditsiinilinnakeses, nagu seisab 1971. aasta septembris Edasi ühe loo pealkirjas, ehituslikult eriline hetk – peeti sarikapidu. Sellega tähistati Tartu ülikooli kliinikumi Puusepa 8 asuvas hooneterohkes kompleksis kolmanda ehitusjärgu jõudmist nii kaugele, et võis väikese tseremoonia korraldada. Pool sajandit tagasi laius sealsamas kohas kenakene lagedus. Seda asus arhitektina täitma äsja Tallinnas diplomi saanud Maie Hansmann.

Aga kõigepealt oli vajadus. Senistest ravimiseks kasutatavatest hoonetest, nende hulgas kaks, mis valminud Maarjamõisas enne esimest maailmasõda, jäi väheks Tartule endale ja ka Lõuna-Eestile. Pitsitava vaeguse leevendamiseks otsustas partei ja valitsus, nagu toona oli kombeks öelda, võtta uue suure haigla püstitamise aluseks linnahaigla tüüpprojekti, mille järgi ehitati Kamtšatkast Kaliningradini. Selle oli 1957. aastal välja töötanud asutus Giprozdrav.

Ehitaja hädaldab

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles