Galerii ⟩ Vaata, milline näeb välja Tartu kohtumaja sisearhitektuurivõistluse võidutöö

Armas Riives
, reporter
Copy

Tartu kohtumaja sisearhitektuurivõistlusele esitatud ideekavanditest valiti võitjaks OÜ Projekt Kuubis kavand «Tõekihid». Võidutöö autorid on Mari-Liis Palts, Katy Seppel, vastutav sisearhitekt Mart Vesker.

Tartu kohtumaja aadressil Kalevi 1 ja Riigi Kinnisvara korraldas hoone rekonstrueerimiseks sisearhitektuurivõistluse, et leida maja kasutusfunktsioonile sobivaim sisearhitektuurilahendus. Projekteerimistööde eeldatav tähtaeg on 2022. aasta sügis ning ehitustööd on plaanis lõpetada 2024. aasta suvel.

Žürii leidis, et võidutöö «Tõekihid» on professionaalselt teostatud, ilus ja detailne lahendus. Võistlustöö sisearhitektuurne kontseptsioon on võistlustöödest kõige kandvam ja tugevam. Materjalide kihilisus ja kihtide tonaalsus aitavad ruumides luua vajaduse kohaselt erinevaid atmosfääre. Avalike alade plaanilahendus on selge ja seda on külastajal lihtne tajuda. Kasutajate liikumisteed on loogilised läbi kogu hoone.

Žürii esimees Mihkel Mäger ütles, et Tartu kohtumaja sisearhitektuurivõistlus oli igati õnnestunud ning Riigi Kinnisvara jätkab kindlasti oluliste objektide puhul ideevõistluste korraldamist. «Kohtumaja võistluse lähteülesanne ja ruumiprogramm oli keeruline ning väljakutseid esitav, nõudes võistlejalt põhjalikku tööd ja süvenemist kohtuhoone spetsiifikasse. Võidutöö osas oli žürii otsus konsensuslik,» lisas Mäger.

«Kohtumaja renoveerimise eesmärk on muuta maja ruumiprogramm otstarbekohasemaks ning hoone energiatõhusamaks,» sõnas Tartu halduskohtu, Tartu maakohtu ja Tartu ringkonnakohtu kohtudirektor Tiina Ereb. «Ümberehitus võimaldab kohtusaalidesse tuua rohkem valgust, muuta need funktsionaalsemateks ning kaasajastab kohtumajas töötavate inimeste töö- ja olmetingimusi. Kohtumaja ruumiprogramm muutub selgemaks ja kompaktsemaks ning eristatakse kohtute ja prokuratuuri paiknemine majas.»

Tartu kohtumajas tegutsevad neli iseseisvat asutust: Tartu haldus-, maa- ja ringkonnakohus ning Lõuna ringkonnaprokuratuur. Alates Kalevi tänaval asuva hoone projekteerimisest 1990. aastate lõpus on asutuste vajadused nii ruumide kui nende funktsionaalsuse osas palju muutunud ning vananenud ka hoone tehnosüsteemid.

Arhitektuurivõistluse korraldas riigi kinnisvara koostöös kohtute, prokuratuuri, justiitsministeeriumi, Eesti sisearhitektide liidu ja Eesti arhitektide liiduga. Ideekonkursi preemiafond oli kokku 45 000 eurot.

Sisearhitektuurivõistluse teine koht läks ideekavandile «Kaar», mille esitas võistlusele KAOS Arhtektid OÜ ning autoriteks on Margit Argus, Kristo Põlluaas, Kaiko Kerdmann. Kolmanda koha saavutas ideekavand «Tasakaal», autoriteks Liisi Murula-Kerstna, Lilian Männikust, arhitektuuribüroost KOKO arhitektid OÜ.

Žüriisse kuulusid esimees Mihkel Mäger Riigi Kinnisvarast, kohtudirektor Tiina Ereb ning Katrin Tomberg-Tohter Eesti arhitektide liidust ja Katrin Vaikla ning Maarja Valk-Falk Eesti sisearhitektide liidust. Lisaks oli hindamisele kaasatud ekspertidena Lõuna ringkonnaprokuratuuri juhtivprokurör Kairi Kaldoja, turvalisuse ekspert Kristo Riimaa ning riigi kinnisvara projektijuht Margus Männo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles