Ott Kiens: kas Ihaste rohealade luigelaul? (1)

Ott Kiens
, Eestimaa Rohelised
Copy
Ott Kiens
Ott Kiens Foto: Erakogu

Siin te juba olite, professor! – nii kõlab tuntud kultusfilmist pärinev tsitaat, mida on Tartu rohealadega seoses paslik kasutada. Jälle on kadumas roheala Ihastes, jälle toimub see kõik Natura 2000 ala lähedal, jälle on tegemata täismahus keskkonnamõjude strateegiline hindamine, jälle peab sekkuma kohus. Kus kunagi laius kasemets, haigutavad nüüd langetustraktori roopad. Miks see on nii läinud ja mida teha teisiti?

Arendajad on loobunud dialoogist kohalike elanikega ning proovivad Ihastes edu saavutada jokk-skeeme kasutades. Ihaste tee 18 kinnistul käib enne detailplaneeringu kehtestamist juba lageraie. Hipodroomi 4 kinnistu on ümbritsetud kõrge traataiaga, et keegi ei saaks sinna täpsemat loodusvaatlust tegema minna. Kohalikud elanikud tunnevad end ebamugavalt, sest keegi neile vabast ajast tehtava looduskaitselise töö eest ei maksa.

Ihaste on Tartu roheline süda, Tartu kopsud, kui lubate. Vaba aega armastavad sealsetes metsades veeta nii Ihaste kui Tartu teiste piirkondade inimesed. Sealsed rohealad on liigirikkad, leidub ka kogu Eesti mõistes haruldasi liike. Läheduses asub Natura 2000 Ropka-Ihaste looduskaitseala.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles