Tiibeti toetajad juhivad tähelepanu tiibetlaste probleemidele

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiibeti mungad ja nende toetajad Indias meelt avaldamas.
Tiibeti mungad ja nende toetajad Indias meelt avaldamas. Foto: SCANPIX

Riigikogu Tiibeti toetusrühm ning Eesti Budismi Instituut avaldasid muret tiibetlaste vastu suunatud repressioonide hoogustumise pärast Hiinas.

Toetusrühm ja instituut väljendavad toetust tiibeti rahvale ja tänavad Tiibeti vaimset juhti, Nobeli rahupreemia laureaati XIV dalai-laamat Tendzin Gjatso’d tema eduka visiidi puhul Eestisse möödunud suvel ning on sügavalt mures tiibetlaste vastu suunatud repressioonide hoogustumise pärast Hiina Rahvavabariigis, vahendas riigikogu pressiesindaja.

Avalduses juhitakse tähelepanu, et:

  • Tiibeti kloostrites Hiina Rahvavabariigi võimude poolt kehtestatud piirangud mitte ainult ei takista usuvabadust, vaid süvendavad traagiliselt ühiskonnas valitsevaid pingeid;
  • rahvuslikust, usulistest ja kultuurilistest hävitustööst tingituna on tiibetlaste seas saanud äärmuslikuks protestivormiks enesesüütamine, mille tagajärjel on lühikese aja jooksul hukkunud või pöördumatuid tervisekahjustusi saanud kakskümmend inimest;
  • alates käesoleva aasta jaanuarist on repressioonid tiibetlaste suhtes veelgi laienenud, vähemalt kuus inimest on võimude poolt tapetud ja vähemalt kuuskümmend on vigastatud;
  • nii Tiibeti vaimne juht dalai-laama kui ka möödunud aastal eksiilis demokraatlikult valitud kalon-tripa (peaminister) Lobsang Sangay on korduvalt väljendanud oma avatust ja soovi läbirääkimisteks Hiina RV võimudega, kuid nende algatusi on kahetsusväärselt ignoreeritud.

Neist tähelepanekutest lähtudes kutsuvad toetusrühm ja instituut Hiina Rahvavabariigi ametivõime tiibetlaste usuliste, kultuuriliste ja muude vabaduste tagamisele, repressioonide lõpetamisele ja kõigi poliitvangide vabastamisele.

Meeleavaldus Tiibeti toetuseks Tartus

Täna kell 18 korraldab liikumine Tiibeti Sõbrad Tartus Raekoja platsil kõigile avatud meeleavalduse ja väljendab küünlaid süüdates solidaarsust tiibetlastega Hiina võimu all olevas Tiibetis. 
See on osa rahvusvahelisest aktsioonist, mil Tiibeti toetajad kogunevad paljudes paikades üle maailma, et mälestada möödunud kuu ja aasta meeleavalduste mahasurumisel tapetud või end protestiks põlema süüdanud tiibetlasi.

Alates 2009. aastast on 20 tiibetlast end avalikult põlema süüdanud, nõudes Tiibetile vabadust ja XIV dalai-laama naasmist Tiibetisse. Käesoleval aastal on aset leidnud juba seitse sarnast juhtumit. End süüdanutest 13 on surnud, ülejäänute täpne seisund on teadmata, kuivõrd nad viidi kaasa Hiina julgeolekujõudude poolt. Jaanuari lõpus Ida-Tiibeti asulates toimunud meeleavaldustel avas politsei  sadade kogunenud tiibetlaste pihta tule, surmates vähemalt kuut ja haavates vähemalt 60 inimest. Täna kehtib suurtel Tiibeti aladel sisuliselt taas sõjaseisukord, välismaalaste ja sõltumatu meedia pääs piirkonda on täielikult keelatud, mõnedel aladel on välja lülitatud ka internet ja telefoniside.

26. jaanuaril tehtud avalduses kutsus Indias Dharamsalas paikneva Tiibeti keskadministratsiooni (eksiilvalitsuse) juht, möödunud aastal eksiil-kogukondade poolt demokraatilikult ametisse valitud kalon tripa Lobsang Sangay Hiina juhtkonda mõistma, et vägivald ja tapmine ei lahenda Tiibeti probleemi ega taga stabiilsust – seda on võimalik saavutada vaid Tiibeti rahva õigusi austades ning tegelikku dialoogi pidades. Samuti palus dalai-laama poliitiline järglane, kalon tripa Sangay maailma üldsust tõsta häält Tiibeti rahva alusõiguste kaitseks, ÜROd ja teisi rahvusvahelisi organisatsioone lähetama sõltumatut delegatsiooni Tiibeti olukorda uurima ning Tiibeti avamist maailma meediale.



«Et väljendada oma solidarsust tiibetlastega Tiibetis, kutsun tiibetlasi ja meie sõpru üle maailma osalema ülemaailmsel mälestuspäeval, 8. veebruaril 2012. Saadame valju ja selge sõnumi Hiina valitsusele, et vägivald ja süütute tiibetlaste tapmine on vastuvõetamatu!» seisab kalon tripa avalduses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles