Kauaaegne haridustöötaja väntab sadu kilomeetreid, et toetada ellujääjaid (1)

Armas Riives
, reporter
Copy
Pikaaegne haridustöötaja Vaike Kukk väntab Lõuna-Eestist pealinna, et toetada neid, keda on lapsepõlves seksuaalselt väärkoheldud.
Pikaaegne haridustöötaja Vaike Kukk väntab Lõuna-Eestist pealinna, et toetada neid, keda on lapsepõlves seksuaalselt väärkoheldud. Foto: Ragnar Peets

Pikaajaline haridustöötaja Vaike Kukk sõidab jalgrattal läbi Eesti, et toetada ellujääjaid ehk neid, keda on lapsepõlves seksuaalselt väärkoheldud.

«Selle kodanikualgatusega soovime toetada kõiki ellujääjaid, kes on pidanud oma lapseeas kogema seksuaalset väärkohtlemist,» ütles Kukk. Aktsiooni eesmärk on aidata luua ühiskondlikku mõistmist nii, et ellujääjad saaksid igal ajal oma vajadustest rääkida ilma hirmuta, et neid uuesti ei taasohvristataks.

«Samuti jagame aktsiooni käigus teadmist, kui tähtis on luua kvaliteetne ja kõigile kättesaadav tugiteenus, sest lapsepõlvetrauma mõjud annavad endast täiskasvanueas märku väga erinevatel viisidel,» selgitas Kukk.

Seitse päeva rattal

Kukk on ka ise ellujääja. Ta on tõlkinud eesti keelde Carolyn Ainscouhg' ja Kay Tooni raamatu «Läbimurre. Abiks lapsepõlves seksuaalset väärkohtlemist kogenuile».

Lapsena seksuaalvägivalla ohvriks langenuid toetav rattasõit ja kohtumised said alguse pühapäeval, 8. augustil Lõuna-Eestist, RMK Lõunatipu metsaonnist Karisöödi külas. Tartu ja Paide kaudu kulgeb sõit Tallinnasse, finišeerida on planeeritud laupäeval, 14. augustil Vabaduse väljakul.

Iga sõidupäev on pühendatud kindlale alateemale alates lapsepõlvekogemuste mõjudest kuni täiskasvanuna sellise saladuse kandmise ja lapsevanema rollini välja.

Rattasõidu teekonnal tehakse peatusi selleks, et kõigi teema vastu huvi tundvate inimestega mõtteid vahetada. Kesk-Eesti välitööde raames toimub ennetusteemaline seminar 12. augustil Paides.

«Igaüks, kes tunneb, et ellujäämise teema teda vähegi puudutab, või kellel soov kaasa rääkida, on oodatud algatusega liituma. Seda nii aruteludes osaledes või rattasõidul kasvõi mõned kilomeetrid kaasa tehes,» sõnas Kukk. Korraldaja sõnul on selline ettevõtmine muu hulgas ka siiras tänuavaldus kõigile töötajatele, kes iga päev inimeste turvalisuse ja heaolu eest seisavad.

Traumast taastumine võtab aega

Vaimse tervise trauma mõjudest taastumises on suur osa füüsilisel tegevusel ja endale sobiva viisi leidmine võib võtta aega. Kukele oli pääseteeks lapsepõlvest meeles oleva jalgrattasõidumõnu taasavastamine.

Eelmisel aastal väntas ta üksinda Ühendkuningriigis ja Eestis kokku 5550 kilomeetrit. Muu hulgas teenis ta välja oma elu esimese medali Tartu rattamaratonil, mis ta enda sõnul on andnud talle julgust selleks, et nüüd avalikkuse ette astuda.

Kuna traumad mõjutavad nii vaimset kui füüsilist tervist, seob Kukk mõlemad pooled oma rattasõidu, inimestega kohtumise ja seminaridel osalemise abil kokku.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles