TARTU TULEMINE ⟩ Linna lääneosa suurima pargi üks rajajaid hukkus koos poja ja isaga liivavaringus

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Sanatooriumi tänava pargi ühes servas on Riia tänav (vasakul) ning teistes servades Sanatooriumi (all), Tervise (paremal) ja Puhkekodu (ülal vasakul pargi servas) tänav. Nr 1 ja 2 on TÜ kliinikumi hooned, nr 3 on Eisenschmidti villa ja nr 4 Kallaste villa. Maa-ameti kaldaerofoto on tehtud tänavu 9. mail.
Sanatooriumi tänava pargi ühes servas on Riia tänav (vasakul) ning teistes servades Sanatooriumi (all), Tervise (paremal) ja Puhkekodu (ülal vasakul pargi servas) tänav. Nr 1 ja 2 on TÜ kliinikumi hooned, nr 3 on Eisenschmidti villa ja nr 4 Kallaste villa. Maa-ameti kaldaerofoto on tehtud tänavu 9. mail. Foto: Maa-amet

Kaks uudist ühe pargi kohta – hea ja halb. 107 aastat tagasi, 6. augustil 1914 hukkus oma villa juures liivakarjääris varingu tõttu toonaseid mõjukaimaid eesti põllumajandusteadlasi Aleksander Eisenschmidt koos poja ja isaga. Sealsamas ümbruses on praegu Sanatooriumi park, mille kohta tänavu 15. juulil keskkonnaametile esitatud eksperdihinnangu järgi tuleb see võtta tervikuna riikliku kaitse alla.

Doktorikraadiga asjatundjad Sulev Nurme ja Jüri Järvis on eksperdihinnangu koostamisel uurinud üksikasjalikult selle, ka parkmetsaks ja puistuks nimetatud pargi praegust seisukorda. Nad on lisanud nagu kord ja kohus samuti ajaloolisi andmeid. Tänu neile saame teada, kuidas kujunes Tartu üks suurimaid parke, ühtlasi linna lääneosa ainus suur park.

Maaost aastal 1911

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles