VIDEO JA GALERII ⟩ Tartlased tervitasid Raekoja platsil olümpiavõitja Julia Beljajevat

Copy

Tartlanna Julia Beljajeva krooniti teisipäeval Tokyos Eesti epeenaiskonna liikmena olümpiavõitjaks ja neljapäeva õhtupoolikul kogunesid paljud tartlased oma linna spordisangarit tervitama ja õnnitlema Raekoja platsile.

Kui enne piduliku tseremoonia algust peitis suur osa huvilistest end kuuma päikese eest varjulisematesse kohtadesse, siis peagi oli platsi keskpaik inimestest tulvil. Politseieskordi ja «Tartu marsi» saatel saabus raekoja ette tume retrolimusiin ning selle tagumisel istmel lehvitasid lisaks Beljajevale kohaletulnutele treener Natalja Kotova ning füsioterapeut Tauno Koovit.

Avasõnadele järgnenud hümni ajal võis näha mitmeid inimesi silmist liigutusepisaraid pühkimas. Samal ajal lehvitasid paljud Eesti lippe ja siin-seal langeti teineteisele rõõmust kaela. Kaasaelajaid oli ka linnavaäljaku äärsete majade akendel.

Ametliku osa lõpuks olid nii olümpiavõitja kui tema treener sõna otseses mõttes mattunud õite alla. Kui luba oli antud, kogunes lavale hulganisti kaasaelajaid, kes kõik kuldsete päevakangelastega ühist pilti soovisid teha.

Konferansjee rolli täitnud Ragnar Kekkoneni pärimise peale jagas Beljajeva muu hulgas tundeid, mis teda ja ta kaasvõistlejaid valdasid Tokyos kõige otsustavamatel hetkedel. «Olukord oli tõesti pingeline. Me ei mõelnud sellele, et käib viimane minut, vaid nägime kõik vaid üht eesmärki,» meenuitas ta.

Kangelased said publiku hõisete saatel kaela võidupärjad. Linnapea Urmas Klaas ulatas ühtlasi Beljajevale tunnuskirja, mis kinnitab, et kodulinn on teda premeerinud 10 000 euroga. Treener Kotovale ulatas Klaas diplomi 5000-eurose preemiat kohta.

Teiste seas astus mikrofoni juurde Tartu ülikooli kliinikumi teadus- ja arendusjuht, professor Joel Starkopf ja kirjeldas teisipäevaseid pinevaid momente suurhaigla traumatoloogia osakonnas. «Ravitegevus oli hektiline, töötajad ja patsiendid olid naelutatud televiisori ette,» märkis ta ning tuletas sellega ühtlasi meelde, et Beljajeva töötab vehklejakarjääri kõrvalt traumatoloogiaosakonnas õena.

Eesti epeenaiskond koosseisus Julia Beljajeva, Erika Kirpu, Katrina Lehis ja Irina Embrich võitis olümpiakulla 27. juulil Tokyos finaalkohtumises Lõuna-Koreaga. Naiskonna peatreener on Kaido Kaaberma. Beljajeva treenib Kotova juhendamisel spordiklubis Tartu Kalev. Ühtlasi tegutseb ta ise laste treenerina.

Tartust on pärit ka Erika Kirpu, kuid praegu elab ta Itaalias.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles