Tartu alustas vaktsineerimiskampaaniat, tähelepanu keskmes on kooliõpilased ja stardib süstikbuss

Armas Riives
, reporter
Copy
Pildil vaktsineeritakse Meigo Härmastet Jõgevalt.
Pildil vaktsineeritakse Meigo Härmastet Jõgevalt. Foto: Margus Ansu

Tartu linn ja Tartu ülikooli kliinikum alustasid teavituskampaaniat «Avatud Tartu», et anda linlaste vaktsineerimisele uut hoogu ja hoida Tartut avatuna ka sügisel. Teavitamiseks kasutatakse nii traditsioonilisi infokanaleid kui katsetatakse ka süstikbussi, mis viib soovijaid kesklinnast vaktsineerimiskeskusesse.

Tähelepanu pööratakse ka kooliõpilaste vaktsineerimisele. Kuni augusti lõpuni saab Tartu vaktsineerimiskeskuses kaitsesüsti ilma ette registreerimata.

Läinud nädalalõpul tehti Tartu vaktsineerimiskeskuses rekordarv vaktsiinisüste. Reedel manustati 1900 ja pühapäeval 2200 doosi, mis on Tartu vaktsineerimiskeskuse seni kõige suurem päeva jooksul tehtud süstide arv.

Tartu ülikooli kliinikumi ravijuhi Andres Kotsari sõnul on näha tartlaste endiselt suurt huvi vaktsineerimise vastu. «Oleme tänulikud inimestele, kes on lasknud end vaktsineerida. Piisav vaktsineeritus hoiab haiglate töö tavarütmis ning me ei pea tegema ümberkorraldusi ravijärjekordades ega patsientide ambulatoorses vastuvõtus, sõnas ta.

Stardib süstikbuss

Tartu linnapea Urmas Klaasi sõnul pingutab Tartu praegu selle nimel, et hoida linn sügisel avatuna. Tööd jätkab ka Tartu vaktsineerimiskeskus A. Le Coqi spordihoones, kus saab augusti lõpuni kaitsesüsti elavas järjekorras.

«Lisaks paneme tööle süstikbussi, mis viib soovijaid kesklinnast vaktsineerimiskeskusesse. Alustasime koostöös kliinikumiga uut teavituskampaaniat, et info vaktsineerimisvõimalustest ja -vajadusest jõuaks iga tartlaseni,» rääkis Klaas. «Peame kõik ühiselt pingutama, et jätkata sügisel tavapärast elu ilma suurte piiranguteta.»

Teavituskampaanias pööratakse tähelepanu ka nooremale sihtrühmale, kus on vaktsineeritus praegu väiksem. Sel nädalal saadetakse kõigile lapsevanematele ja lastele koolide kaudu üleskutse minna enne kooliaasta algust vaktsineerima, samuti kasutatakse sotsiaalmeedia võimalusi õpilaste teavitamiseks.

Tartu abilinnapea Mihkel Leesi sõnul tuleb sügiseste koolikollete ärahoidmiseks tegutseda kohe. «Kui jääme ootama sügist, mil lapsed kooli lähevad, oleme lootusetult hiljaks jäänud,» sõnas ta.

Tasuta transport

Samuti loodetakse vaktsineerima saada veelgi rohkem eakaid ning vene keelt kõnelevaid linlasi. Annelinna ja Jaamamõisa linnaosa elanikele saadetakse postkastidesse info elavas järjekorras vaktsineerimise võimaluse kohta. Liikumisraskusega inimestele pakub linnavalitsuse sotsiaal- ja tervishoiuosakond abi vaktsineerimiskeskusesse transpordiks või kodus vaktsineerimiseks (telefon 736 1300).

Kliinikumi vaktsineerimismeeskond on sel nädalal 14. ja 15. juulil autovabaduse puiesteel, et jagada tartlastele ja Tartu külalistele teavet vaktsineerimisvõimaluste kohta. Linnavalitsus katsetab ka süstikbussi, mis viib soovijaid kesklinnast vaktsineerimiskeskusse ja tagasi.

Sel nädalal sõidavad bussid 14. juulil kell 10.30–12 ja 15. juulil kell 14.30–16 iga poole tunni tagant autovabaduse puiestee turuhoonepoolsest otsast Tartu vaktsineerimiskeskusesse ja tagasi. Kui süstikbussi vastu on piisavalt huvi, pikendatakse selle tööaega ning katsetatakse seda ka teistes asukohtades.

Tartu vaktsineerimiskeskuses (aadressil Ihaste tee 7, A. Le Coqi spordimaja) saavad kõik soovijad alates 12. eluaastast vaktsineerida end Covid-19 vastu.

Augusti lõpuni saab Tartu vaktsineerimiskeskuses kaitsesüsti ilma ette registreerimata keskuse lahtiolekuaegadel kell 10–18. Lahtiolekuajad on siin. Ette registreerimata aegadel kasutatakse Pfizeri vaktsiini.

Endiselt saab ka aega broneerida üleriigilises digiregistratuuris, riigiinfo telefonil 1247 ja kliinikumi etteregistreerimiskeskuse telefonil 731 7200 (E–R kell 8–18). Aja broneerija saab vaktsiini valida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles