Tartumaal katsetatakse uut lähenemist keskkonnasäästlike sündmuste korraldamisel

Tartu Postimees
Copy
Shaté tantsukool autovabaduse puiesteel.
Shaté tantsukool autovabaduse puiesteel. Foto: Sille Annuk

Tartumaal katsetatakse rohefestivali pilootprogrammi raames Tartu maakonna sündmuste korraldajatele tugitegevusi ürituste rohelisemaks kujundamisel. Esimesed rohefestivalid toimuvad sel suvel.

Tugiteenused hõlmavad keskkonnasäästlike sündmuste korraldamise koolitusi, mentortuge, õppevisiite tutvumaks teiste kogemustega ja abi sündmuste roheplaanide loomisel. Kokku on programmis üheksa sündmust, mis toimuvad selle aasta suvel ja sügisel Tartus ja Tartumaal. 

Pilootprogrammi eesmärk on pakkuda kohalikku puhast Tartumaa toitu ja tasuta joogivett, vähendada ühekordsete nõude kasutamist, koguda prügi liigiti ja vähendada jäätmete teket ning soodustada jalgratta ja ühistranspordi kasutamist, jalgsi liikumist ning sõidujagamist.

Tartumaa arendusseltsi tegevjuht Kristiina Tammets rääkis, et iga sündmus kujundab oma vajadustele ja eripärale tuginedes oma roheplaani ning viib selle ellu. «Selline nii öelda rohujuuretasandilt lähenemine loob paremad tingimused rohepraktikate kestlikkuseks. Samuti loeme oluliseks sündmuste korraldajate omavahelist võrgustumist, koostööd ja kogemuste jagamist,» ütles Tammets.

Rohefestivali kontseptsiooni loomisel on arvesse võetud Euroopa kultuuripealinna Tartu 2024 keskkonnategevuste strateegiat ja sellel põhinevat Tartu 2024 keskkonnasäästlike sündmuste juhendit ning Tartu loodusmaja keskkonnasäästlike sündmuste juhist.

Ka kõik Tartu 2024 ametlikku programmi kuuluvad sündmused on korraldatud sama juhendi järgi. «See tähendab, et veerand Eestit korraldab sündmusi samadel põhimõtetel. Nii mastaapselt pole seda varem Eestis tehtud,» ütles Tartu 2024 tiimi programmi «Elu ja keskkond» juht Triin Pikk.

Rohefestival pilootprogrammi sündmused:

Jõeretked «Avasta Emajõgi» (Emajõgi, 6 matka, alates 1. juuli – augusti keskpaik 2021)

Sisevete festival (Peipsi järv, Võrtsjärv, Emajõgi, 7.–16. juuli 2021)

Autovabaduse puiestee (Tartu, 9. juuli – 8. august 2021)

Maitsva Toidu Tee (Kastre vald, 15. august 2021)

Aparaaditehase festival (Tartu, 27.–28. august 2021)

Maarjalaat 2021 (Tartu, 11. september 2021)

Eesti liikumis- ja spordifestival (Elva, 28.–30. august 2021)

Tartu tudengipäevad: Sügis 2021 (Tartu, 20.–26. september 2021)

Tartu linnamaraton (Tartu, 2. oktoober 2021)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles